Liggesår er sår som skyldes nedsatt blodsirkulasjon i huden på grunn av langvarig trykk mot huden. Liggesår oppstår gjerne i forbindelse med langvarig sengeleie hos pasienter med dårlig allmenntilstand eller lammelser. De fleste liggesår sees hos personer over 70 år. Nevrologiske tilstander som gir nedsatt følsomhet i huden, disponerer også for utvikling av liggesår.

Sårene oppstår på hudområder som bærer kroppsvekten og der knokkelfremspring presser mot huden.

Særlig utsatt er huden over sete- og hoftepartiet, hælene og skuldrene. Før såret oppstår, vil huden i det aktuelle området bli rød og irritert. Når det først blir sår i huden, vil det ofte vise seg at det underliggende vevshenfallet (nekrosen) er større enn såret i hudoverflaten tyder på. Såret har gjerne en konlignende form med spissen opp. Sårene er ofte smertefulle, og blir lett infisert.

Behandlingen retter seg mot avlastning av trykk mot det aktuelle hudområdet, rensning av såret og bruk av ulike bandasjer og hjelpemidler som bidrar til at miljøet i såret er rent, men fuktig.

Behandling av liggesår er ressurskrevende og smertefullt for pasienten. Forebyggende tiltak er derfor svært viktig. Hyppig snuing og om mulig mobilisering av pasienten, stell av huden og bruk av puter og spesialmadrasser for trykkavlastning er viktigst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.