miljøterapi

Artikkelstart

Miljøterapi er en systematisk og gjennomtenkt tilrettelegging av miljøets psykologiske, sosiale og materielle/fysiske betingelser i forhold til individets og gruppens situasjon og behov. Hensikten med miljøterapien er å fremme individenes muligheter for læring, mestring og personlig ansvar.

Miljøterapi kan brukes både overfor pasienter med angst og andre hemninger, for å øve opp deres evne til sosial deltagelse og utfoldelse, og overfor affektlabile eller atferdsforstyrrede pasienter for mer grensesettende formål og trening. Denne terapiformen forsøkes gitt i et miljø som mest mulig ligner på det naturlige, og som bidrar til mestring av nye samhandlingsferdigheter mellom pasienten og omgivelsene. Miljøterapi kan finne sted ved et psykiatrisk sykehus eller i en annen type behandlingsinstitusjon.

En spesiell variant av miljøterapi er den såkalte atferdsterapi, som er basert på læringspsykologiske prinsipper. Ved oppmuntring eller belønning forsterkes ønsket atferd, og uønsket atferd søkes redusert ved at man systematisk unngår å forsterke noe som kan oppleves som belønning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg