Muskelvev

Muskelvev. Figuren viser skjematisk oppbyggingen av en sarkomer i en tverrstripet muskelcelle, med aktinfilamenter som strekker seg fra Z-skivene et stykke inn mot midten av sarkomeren, og myosinfilamenter dannet av bunter av myosin-II-molekyler bundet sammen i halene og med endene med hodene pekende mot Z-skiven. Under kontraksjon trekkes aktintrådene innover mot midten av sarkomeren, som dermed forkortes. Vi ser at filamentenes lengder er uendret. En muskelcelle som er 25 cm lang, har bunter av aktin- og myosintråder som inneholder anslagsvis 10 000 sarkomerer ordnet i serie etter hverandre.

Av /KF-arkiv ※.
Muskelvev

muskelvev. Figuren viser ulike faser av myosinhodets bevegelse langs en aktintråd under forbruk av ATP.1) Myosinhodet er festet til aktin. 2) Ved binding av ATP løsner hodet fra aktin. 3) Ved spalting av ATP (til ADP pluss en fri fosfatgruppe – Pi) endres hodets vinkel i forhold til halen, slik at det strekker seg fremover i plussretning langs aktintråden. 4) Den frie fosfatgruppen løsner fra myosinhodet, som dermed griper tak i aktintråden igjen, men nå lenger frem på tråden. 5) ADP løsner og dermed endres vinkelen mellom myosinhodet og halen tilbake til den opprinnelige. Resultatet er forflytning av myosinmolekylet i plussretning langsetter aktintråden. Dersom myosinmolekylet holdes fast, skjer i stedet en gliding av aktintråden i minusretning.

Av /KF-arkiv ※.

Myosin er et langkjedet protein som særlig finnes i muskelceller. Sammen med proteinene aktin og tropomyosin og ytterligere noen mindre proteinkomponenter er myosinet ansvarlig for muskelcellenes evne til å trekke seg sammen (se muskelvev).

Faktaboks

Uttale
myosˈin

Myosin- og aktinmolekylene er hver for seg samlet i såkalte myofilamenter inne i muskelcellene, hvor de tynnere aktinfilamentene ligger innimellom de tykkere myosinfilamentene. Ved muskelsammentrekning forskyves de to filamenttypene i forhold til hverandre under forbruk av ATP.

Myosinmolekyler finnes også i andre celletyper hvor de medvirker i former for bevegelse og sammentrekninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg