papovavirus

Papovavirus, virus som tilhører det som tidligere ble kalt familien Papovaviridae. De to slektene, papillomavirus og polyomavirus er nå klassifisert i hver sin familie, henholdsvis Papillomaviridae og Polyomaviridae.

Faktaboks

Uttale
papˈovavirus
Også kjent som
papilloma-polyoma-vacuolating agent virus

Felles for papillomavirus og polyomavirus er at de har et kort dobbelttrådet DNA som arvemateriale, at proteinkappen er mangekantet og at de ikke har membran. De fleste kan indusere svulstdannelse hos visse vertsdyr.

Papillomavirus og polyomavirus skilles fra hverandre på basis av størrelse, arvematerialets karakter, antigener (som slippes ut når viruset går i stykker) og biologiske egenskaper. Papovavirus-partikler består av en mangekantet ytterkappe med en diameter på ca. 45 nm (polyomavirus) eller 55 nm (papillomavirus). Kappen består av 72 like enkeltkomponenter og omslutter arveaterialet som er sirkulært dobbelttrådet DNA. I vertscellen opptrer virus-DNA i kjernen som et minikromosom. Virus-DNA replikerer, og virusoppbygging skjer i vertscellens kjerne. Papovavirus-partikler inneholder ikke fettstoffer eller karbohydrater og er motstandsdyktige mot løsestoffer, syre og varmebehandling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg