Papovavirus, virus som tilhører det som tidligere ble kalt familien Papovaviridae. De to slektene, papillomavirus og polyomavirus er nå klassifisert i hver sin familie, henholdsvis Papillomaviridae og Polyomaviridae.

Felles for papillomavirus og polyomavirus er at de har et kort dobbelttrådet DNA som arvemateriale, at proteinkappen er mangekantet og at de ikke har membran. De fleste kan indusere svulstdannelse hos visse vertsdyr.

Papillomavirus og polyomavirus skilles fra hverandre på basis av størrelse, arvematerialets karakter, antigener (som slippes ut når viruset går i stykker) og biologiske egenskaper. Papovavirus-partikler består av en mangekantet ytterkappe med en diameter på ca. 45 nm (polyomavirus) eller 55 nm (papillomavirus). Kappen består av 72 like enkeltkomponenter og omslutter arveaterialet som er sirkulært dobbelttrådet DNA. I vertscellen opptrer virus-DNA i kjernen som et minikromosom. Virus-DNA replikerer, og virusoppbygging skjer i vertscellens kjerne. Papovavirus-partikler inneholder ikke fettstoffer eller karbohydrater og er motstandsdyktige mot løsestoffer, syre og varmebehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.