antigener

Antistoffer. Organismens evne til å utvikle immunitet skyldes særlig en type hvite blodceller som kalles lymfocytter. Lymfocyttene danner antistoffer mot fremmede stoffer (antigener) i organismen. Når en lymfocytt utsettes for et gitt antigen, reagerer den med vekst og dannelse av plasmaceller.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Antigener er et stoff eller molekyl som har evne til å stimulere og aktivere kroppens immunsystem. Resultatet kan være produksjon særlig av antistoffer som reagerer med antigenet, men også aktivering av en type hvite blodceller kalt T-celler som reagerer med deler av antigenet.

Faktaboks

Uttale
antigˈen
Etymologi
av gresk anti, ‘mot’, og gignesthai, ‘danne’

Antigen er vanligvis kompliserte stoffer som består av store molekyler (proteiner eller polysakkarider), men kan i prinsippet være ethvert molekyl, også små molekyler; såkalte haptener som må være bundet til et bæreprotein for å gi en immunrespons. Ordet er en slags forkortelse av «anti(stoff)gen(ererende)» og antigeners evne til å stimulere immunsystemet er karakterisert med hvor immunogent det er.

Antigen kan deles inn i de eksogene, som kommer utenfra (bakterier, toksiner, virus, slangegift), og de som er endogene og er kroppsegne, da kalt autoantigen.

Såkalte superantigener er en gruppe antigener som fører til aktivering av T-celler og massiv frigjøring av cytokiner som IFN-g, TNF og interleukiner. Dette kan til slutt ende i toksisk sjokksyndrom og organsvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tony Elvegaard

"...massiv frigjøring av IFN–g, TNF, IL og cytokiner." Dette er vel litt upresist, ettersom både IFN-g, TNF, og IL er alle klassifisert som ulike subtyper cytokiner? Burde altså være formulert som eksempler på hvilke cytokiner som frigjøres som følge av T-celleaktivering. Det er heller ikke linket videre til hva cytokiner er, så hele avsnittet resier flere spørsmål enn det besvarer, etter min mening.

svarte Marianne L. Smebye

Hei! Jeg er enig, formuleringen var upresis og er nå rettet. Takk for innspill! Vennlig hilsen Marianne Lislerud Smebye, lege og redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg