Penisfraktur, brudd i penis, er en tilstand hvor hinnene som omgir svamplegemene i penis revner.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘brudd på penis’

Dette kan skje hvor stump vold eller annen skade mot en stiv penis oppleves som om penis «brekker». Dette skjer i forbindelse med seksuell aktivitet, som oftest sammen med partner, men også alene.

Svamplegemene i penis er omgitt av kraftige hinner, som kan revne ved kraftig belastning. Man kan høre en tydelig knekkelyd, etterfulgt av kraftige smerter og umiddelbart sammenfall av penis. Ofte opptrer også bloduttredelser. Disse kan bli temmelig omfattende, og kalles i faglitteraturen for «auberginedeformitet» på grunn av likheten både i form og farge med aubergine. I kraftige tilfeller kan også urinrøret revne. Man kan blø ut fra urinrørsåpningen.

Penisfraktur krever innleggelse i sykehus og operasjon innen 24 timer. Det tilstrebes å få sydd igjen hinnene som er revnet, og eventuelt også urinrøret. Det er nødvendig å få gjort dette innen rimelig tid for å unngå impotens, skjevstillinger eller urinrørsforsnevringer. Prognosen er god dersom riktig behandling settes inn tidsnok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg