penis

Illustrasjon av mannens urinveisystem og reproduksjonssystem som begge munner ut i penis.
Av .
Penis i ulike stadier fra slapp til stiv (ereksjon)
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Penis er det mannlige kjønnsorgan. Penis består av penisroten, penisskaftet og penishodet, og er dekket av tynn, hårløs hud som er rikelig forsynt med glatt muskulatur og ligger løst i forhold til de underliggende vevene. På undersiden er det en langsgående «søm» i huden (raphe penis) som har en embryonal opprinnelse. Urinrøret går gjennom undersiden av penis og munner ut i en spalteformet overflateåpning i spissen av penishodet.

Faktaboks

Uttale

p'enis

Etymologi
latin, egentlig ‘hale’

Svamplegemer

Penis. Tverrsnitt gjennom penis, som viser de strukturene den er sammensatt av.

Av /KF-arkiv ※.

Urinrøret er omgitt av et svamplegeme (corpus spongiosum) som på oversiden er forbundet med et annet, dobbelt svamplegeme (corpus cavernosum). Dette går ut fra hver side av de to underlivsbena som det er festet til og dekkes av musculus ischiocavernosus. Det underliggende corpus spongiosum er i penisroten dekket av musculus bulbospongiosus. Musklene er innervert av grener fra underlivsnerven (nervus pudendus). Hvert av svamplegemene er omgitt av en stram bindevevskapsel (tunica albuginea), dessuten er begge omgitt ytterst av et dobbelt bindevevslag (fascia penis superficialis & profunda).

Begge svamplegemene kan fylles med blod som på grunn av bindevevskapslene stuver seg ved seksuell stimulering, slik at blodmengden øker og den ellers myke og nedhengende penis blir hard og oppreist (ereksjon).

Penishodet

Penishodet (glans penis) er en fortsettelse av det underste svamplegemet.

Forhuden

Forhuden (preputium) beskytter penishodet og er en reservefold for forlengelsen av kjønnslemmet ved ereksjon. Den går på undersiden over i en slimhinne, festet til den bakre delen av penishodet via en hudbro (frenulum preputii). I folden her er det en rekke talgkjertler som kan utskille et hvitaktig belegg (smegma) med karakteristisk lukt.

Forhuden skal normalt kunne trekkes tilbake over penishodet, men kan noen ganger være så stram at dette ikke er mulig (se fimose). Fordi penishodet da vanskelig kan rengjøres, må man ofte fjerne forhuden kirurgisk (se omskjæring). Det er imidlertid normalt at forhuden er forholdsvis trang hos barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg