penis

Illustrasjon av mannens urinveisystem og reproduksjonssystem som begge munner ut i penis.
Av .

Penis. Tverrsnitt gjennom penis, som viser de strukturene den er sammensatt av.

Av /KF-arkiv ※.

Penis er det mannlige kjønnslem. Penis består av penisskaftet og penishodet og er dekket av hårløs, glatt hud, som ligger løst i forhold til de underliggende vevene. Urinrøret går gjennom penis og munner ut i en spalteformet overflateåpning i spissen av penishodet.

Faktaboks

uttale:

p'enis

etymologi:
latin, egentlig ‘hale’

Svamplegemer

Urinrøret er omgitt av et svamplegeme (corpus spongiosum) som på oversiden er forbundet med et annet, dobbelt svamplegeme (corpus cavernosum), som går ut fra hver side av de to underlivsbena. De er forsterket av kraftige bindevevskapsler og danner til sammen penis.

Begge svamplegemene kan fylles med blod, slik at den ellers myke og nedhengende penis blir hard og oppreist (se ereksjon) ved seksuell stimulering.

Penishodet

Penishodet (glans penis) er en fortsettelse av det underste svamplegemet.

Forhuden

Forhuden (preputium) beskytter penishodet og er en reservefold for forlengelsen av kjønnslemmet ved ereksjon. Den går på undersiden over i en slimhinne, festet til den bakre delen av penishodet via en hudbro (frenulum preputii). I folden her er det en rekke talgkjertler som kan utskille et hvitaktig belegg (smegma) med karakteristisk lukt.

Forhuden skal normalt kunne trekkes tilbake over penishodet, men kan noen ganger være så stram at dette ikke er mulig (se fimose). Fordi penishodet da vanskelig kan rengjøres, må man ofte fjerne forhuden kirurgisk (se omskjæring). Det er imidlertid normalt at forhuden er forholdsvis trang hos barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg