Proteintransport er transport og distribusjon av proteiner etter at de er dannet i cellen, slik at de kommer til riktig bestemmelsested (adresse) i eller utenfor cellen. Dette sikres ved at proteinene har innebygde signalsekvenser eller «adresselapper», som er en del av proteinets aminosyresekvens. Proteiner som for eksempel skal inn i cellekjernen, såkalte karyofile proteiner, har adresselapper som består av flere positivt ladede (basiske) aminosyrer etter hverandre. Proteiner som skal ut av cellen, har som regel en lang rekke med lite vannløselige (hydrofobe) aminosyrer i starten av aminosyresekvensen.

Faktaboks

Uttale
proteˈintransport

Proteinene binder seg via sine adresselapper til ulike transportproteiner som hjelper med å frakte dem til bestemmelsesstedene. Etter transporten kappes signalsekvensen vanligvis av. Karyofile proteiner beholder imidlertid sin adresselapp, hvilket henger sammen med at de må reimporteres inn i kjernen etter hver celledeling. Ulike genetiske sykdommer skyldes feil i denne transporten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg