Referanseområde er det tallintervallet der man forventer å finne 95 prosent av verdiene for utførte laboratorieundersøkelser når prøvematerialet er tatt fra en gruppe friske personer.

Tidligere brukte man betegnelsen «normalverdi». Det brukes ikke lenger fordi det ikke er slik at et prøvesvar innenfor referanseområdet nødvendigvis gir uttrykk for normale verdier. For eksempel viser referanseområdet for LDL-kolesterol at det er vanlig å ha for høyt nivå av dette, ettersom grensen for risiko er lavere. Et vanlig referanseområde for LDL-kolesterol er 1,9–4,8 mmol/L i alderen 30–49 år. Man kan godt bli anbefalt å redusere LDL-kolesterolet sitt, selv om det er innenfor referanseområdet.

Det er heller ikke slik at et prøvesvar utenfor referanseområdet er uttrykk for at det foreligger sykdom. Prøvesvar, enten de ligger innenfor eller utenfor referanseområdet, må derfor alltid vurderes i forhold til øvrige forhold hos den aktuelle personen, som for eksempel sykehistorie og funn ved klinisk undersøkelse.

Referanseområdet varierer for mange prøver med alder, kjønn, og med hvilken testmetode som er benyttet. De referanseområdene som oppgis for samme analyse utført ved ulike laboratorier, kan derfor avvike noe fra hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kjetil Retterstøl

Det er 1,5 feil som bør rettes
1. "I nasjonale retningslinjer blir det anbefalt å behandle kolesterolet hvis LDL-verdiene er over 3,0 – noe som er innenfor referanseområdet". Dette er feil.
0,5 feil= "Et vanlig referanseområde for LDL-kolesterol er 1,3-4,7 mmol/L i alderen 30-49 år."
Her er referanseområde fra OUS;
18-29 år 1,5 - 4,2 mmol/L
30-49 år 1,9 - 4,8 mmol/L
50-79 år 2,1 - 4,9 mmol/L
https://ous.labfag.no/index.php?action=showtopic&book=ousbiokjemi&topic=nvJbw3Aa

svarte Halvard Hiis

Takk for kommentaren. Jeg har rettet opp referanseområdet og skrevet om setningen du ga ett minuspoeng. Hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg