referanseområde

Artikkelstart

Referanseområde er det tallintervallet der man forventer å finne 95 prosent av verdiene for utførte laboratorieundersøkelser når prøvematerialet er tatt fra en gruppe friske personer.

Tidligere benyttet man begrepet normalverdi, men man har nå forlatt det fordi det ikke er slik at et prøvesvar innenfor referanseområdet nødvendigvis gir uttrykk for normale verdier. For eksempel viser referanseområdet for LDL-kolesterol at det er vanlig å ha for høyt nivå av dette, ettersom grensen for risiko er lavere. Et vanlig referanseområde for LDL-kolesterol er 1,3-4,7 mmol/L i alderen 30-49 år. I nasjonale retningslinjer blir det anbefalt å behandle kolesterolet hvis LDL-verdiene er over 3,0 – noe som er innenfor referanseområdet.

Det er heller ikke slik at et prøvesvar utenfor referanseområdet er uttrykk for at det foreligger sykdom. Prøvesvar, enten de ligger innenfor eller utenfor referanseområdet, må derfor alltid vurderes i forhold til øvrige forhold hos den aktuelle personen, som for eksempel sykehistorie og funn ved klinisk undersøkelse.

Referanseområdet varierer for mange prøver ikke bare med alder og kjønn, men også med hvilken testmetode som er benyttet. De referanseområdene som oppgis for samme analyse utført ved ulike laboratorier, kan derfor avvike noe fra hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg