Remisjon er bedring av sykdom. Det brukes som en generell beskrivelse av bedringen av sykdommen, men kan også defineres ut fra kriterier, for eksempel en angitt reduksjon av svulststørrelse og spesifiserte symptomer. Da graderes remisjonen i delvis (partiell) og komplett remisjon.

Faktaboks

Etymologi
av latin re-, ‘tilbake’, og mittere, ‘sende’

Remisjon som er definert ut ifra bestemte kriterier benytter som regel internasjonale kriterier. Dette er nyttig når vi sammenligner behandling i forskjellige land og ved vurdering av nye medisiner.

Kriteriene for å definere graden av remisjon er vidt forskjellige fra fagfelt til fagfelt.

Beslektede termer

Respons/respondere er lignende begreper som brukes på samme måte med noe variasjon. En pasient kan respondere eller ikke respondere på en gitt behandling.

Minimal restsykdom, oftest forkortet MRD etter engelsk «minimal residual disease», brukes særlig ved blodkreft og betegner svært lave nivåer av sykdom målt med de mest følsomme metodene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marius Vassnes

Interessant. "Komplett remisjon betyr at sykdommen ikke lenger kan påvises med konvensjonelt brukte metoder, men er ikke ensbetydende med helbredelse av sykdommen", vil det si at etter insulinbehandling ved diabetes type 1 og måling av HbA1c under 48 mmol/l (diagnosegrensen for diabetes), kan omtales som en komplett remisjon?

svarte Anders Waage

Beklager sent svar.
Nei, vi vil ikke bruke begepet komplett remisjon i den forbindelse. Selve sykdommen er ikke forandret selv om insulintilskuddet bringer blodsukkeret ned i normalområdet. Blodsukkeret kan gå opp og ned flere ganger i løpet av dagen, og det blir galt å si at det er komplett remisjon hver gang det går ned.
Derimot kan diabetes type 2 normaliseres ved overvekt og påfølgende vektreduksjon. Da dreier det seg om en varig normalisering som kan kalles komplett remisjon.
Bruken av begrepet remisjon avhenger av sykdommens karakter.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg