respiratorisk syncytialvirus

Respiratorisk syncytialvirus (blå) dekket med merkede antistoffer (gule).
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Respiratorisk syncytialvirus er et virus i slekten paramyxovirus som er en av de viktigste årsakene til nedre luftveisinfeksjoner (lungebetennelse) hos spedbarn og småbarn. Respiratorisk syncytialvirus forkortes ofte til RS-virus.

Faktaboks

Uttale
respiratˈorisk syncytiˈalvirus
Også kjent som
RS-virus

Egenskaper og struktur

RS-virus har en diameter på 120–300 nm. I virusmembranen finnes det noen glykoproteiner som har evnen til å binde viruset til reseptorer på vertscellens overflate. Arvematerialet er enkelttrådet minus-rettet RNA. RS-virus kan dyrkes i cellekultur, men det tar en uke.

Smitte og utbredelse

Overføring av RS-virus skjer ved dråpesmitte. Inngangsporten er slimhinnen i øynene og nesen. Virus spres i luftveienes epitel ved celle-til-celle kontakt. Infeksjoner med RS-virus finnes i hele verden. I Norge har vi en sterk og årlig opphopning av infeksjoner i månedene desember og mars.

Sykdom

En infeksjon starter med feber og øvre luftveissymptomer etter en inkubasjonstid på tre til fire dager. Sykdommen sprer seg så til de nedre luftveiene, og gir bronkitt, bronkiolitt og pneumoni. Høy feber og pusteproblemer er de typiske symptomene.

Alvorlighetsgraden varierer med alder og kjønn. Gutter blir oftere innlagt på sykehus enn jenter. De mest alvorlige infeksjonene opptrer hos barn under ett år.

Diagnostikk og behandling

RS-virus kan påvises direkte i nesesekret ved mikroskopi med immunfluorescens eller en hurtig antigentest.

RS-virusinfeksjoner kan behandles med det antivirale middelet ribavarin som inhalasjon. Denne behandlingen forbeholdes imidlertid alvorlige tilfeller idet den er svært kostbar og krever hyppig dosering samtidig som effekten er noe tvilsom. I tillegg kan svært utsatte barn (premature) behandles med RSV-spesifikt immunglobulin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg