Respiratorisk syncytialvirus, et virus i slekten paramyxovirus som er en av de viktigste årsakene til nedre luftveisinfeksjoner (lungebetennelse) hos spedbarn og småbarn.

RS-virus har en diameter på 120–300 nm. I virusmembranen finnes det noen glykoproteiner som har evnen til å binde viruset til reseptorer på vertscellens overflate. Arvematerialet er enkelttrådet minus-rettet RNA. RS-virus kan dyrkes i cellekultur, men det tar en uke.

Overføring av RS-virus skjer ved dråpesmitte. Inngangsporten er slimhinnen i øynene og nesen. Virus spres i luftveienes epitel ved celle-til-celle kontakt. Infeksjoner med RS-virus finnes i hele verden. I Norge har vi en sterk og årlig opphopning av infeksjoner i månedene desember og mars.

En infeksjon starter med feber og øvre luftveissymptomer etter en inkubasjonstid på 3–4 dager. Sykdommen sprer seg så til de nedre luftveier, som bronkitt, bronkiolitt og pneumoni. Høy feber og pusteproblemer er de typiske symptomene.

Alvorlighetsgraden varierer med alder og kjønn; gutter blir oftere innlagt på sykehus enn piker. De mest alvorlige infeksjonene opptrer hos barn under ett år.

RS-virus kan påvises direkte i nesesekret ved mikroskopi med immunfluorescens eller en hurtig antigentest. RS-virusinfeksjoner kan behandles med det antivirale middelet ribavarin som inhalasjon. Denne behandlingen forbeholdes imidlertid alvorlige tilfeller idet den er svært kostbar og krever hyppig dosering samtidig som effekten er noe tvilsom. I tillegg kan svært utsatte barn (premature) behandles med RSV-spesifikt immunglobulin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.