respiratorisk syncytialvirus

Respiratorisk syncytialvirus (blå) dekket med merkede antistoffer (gule).
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Respiratorisk syncytialvirus er et virus i slekten paramyxovirus som er en av de viktigste årsakene til nedre luftveisinfeksjoner (lungebetennelse) hos spedbarn og småbarn. Respiratorisk syncytialvirus forkortes ofte til RS-virus.

Faktaboks

Uttale
respiratˈorisk syncytiˈalvirus
Også kjent som
RS-virus

Egenskaper og struktur

RS-virus har en diameter på 120–300 nanometer (nm). I virusmembranen finnes det noen glykoproteiner som har evnen til å binde viruset til reseptorer på vertscellens overflate. Arvematerialet er enkelttrådet minus-rettet RNA. RS-virus kan dyrkes i cellekultur, men det tar en uke.

Sykdom

En infeksjon starter med feber og øvre luftveissymptomer etter en inkubasjonstid på tre til fire dager. Sykdommen sprer seg så til de nedre luftveiene, og gir bronkitt, bronkiolitt og pneumoni. Høy feber og pusteproblemer er de typiske symptomene.

Alvorlighetsgraden varierer med alder og kjønn. Gutter blir oftere innlagt på sykehus enn jenter. De mest alvorlige infeksjonene opptrer hos barn under ett år.

Diagnostikk og behandling

RS-virus kan påvises direkte i nesesekret ved mikroskopi med immunfluorescens eller en hurtig antigentest.

Utbredelse

RS-virus er utbredt over hele verden og er svært smittsomt. Den spres hovedsakelig i vintermånedene. Det er en klar risiko for sykehusinfeksjoner på spedbarnsavdelinger. RS-virus forårsaker epidemisk-lignende luftveisinfeksjoner hos spedbarn og små barn; fra 3 års alder er det 100 prosent serokonversjon for RSV-spesifikke antistoffer, noe som gjør påfølgende infeksjoner mildere.

I tillegg til premature barn, barn med allerede eksisterende lungesykdommer (for eksempel bronkopulmonal dysplasi, cystisk fibrose), med hjertefeil med økt blodtilførsel til lungene, men også voksne med hjerte- eller lungesykdommer og alle immunsupprimerte mennesker i fare for alvorlige RSV-infeksjoner.

Så langt er det ikke noe medikament som har vist i vitenskapelige studier hos et tilstrekkelig antall barn til å positivt påvirke varigheten av den akutte forkjølelseshosten eller dens intensitet.

Profylakse

For noen få risikogrupper, som for tidlig fødte og barn med hemodynamisk relevante hjertefeil, gis det humaniserte monoklonale antistoffet palivizumab som infeksjonsprofylakse (til tross for administrering infiseres slimhinner og RS-viruset kan overføres videre).

Fordelen med ulike immunstimulerende legemidler, inkludert de fra det fytoterapeutiske området, er ennå ikke bevist. Immunglobuliner viser heller ingen påvist effekt.

Særlig i fellesanlegg kan mulig overføring av virale luftveisinfeksjoner neppe unngås i den aktuelle sesongen. Håndvask er sjelden tilstrekkelig implementert. Sårbare mennesker bør unngå kontakt med syke pasienter.

Barn med RS-virus eller influensainfeksjon bør isoleres i medisinske fasiliteter og passende hygienetiltak bør følges.

Vaksiner er under utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg