RS-virus
Respiratorisk syncytialvirus (blå) dekket med merkede antistoffer (gule).
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

RS-virus, respiratorisk syncytial-virus, er et virus som er en av de viktigste årsakene til nedre luftveisinfeksjoner (lungebetennelse) hos spedbarn og småbarn.

Faktaboks

Også kjent som

respiratorisk syncytialvirus, humant orthopneumovirus

Sykdom

En infeksjon starter med feber og øvre luftveissymptomer etter en inkubasjonstid på tre til fire dager. Sykdommen sprer seg så til de nedre luftveiene, og gir bronkitt, bronkiolitt og pneumoni. Høy feber og pusteproblemer er de typiske symptomene.

Alvorlighetsgraden varierer med alder og kjønn. Gutter blir oftere innlagt på sykehus enn jenter. De mest alvorlige infeksjonene opptrer hos barn under ett år.

Diagnostikk og behandling

Påvisning skjer ved virusdyrking, PCR eller antigenpåvisning (EIA, IFT) av prøve tatt fra luftveiene. Antistofftester er ikke egnet for akutt diagnostikk.

Sykdommen behandles kun symptomatisk. Det finnes ingen effektiv behandling mot årsaken til RSV-infeksjon.

Utbredelse

RS-virus er utbredt over hele verden og er svært smittsomt. Den spres hovedsakelig i vintermånedene. Det er en klar risiko for sykehusinfeksjoner på spedbarnsavdelinger. RS-virus forårsaker epidemiliknende luftveisinfeksjoner hos spedbarn og små barn. Fra tre års alder danner barn antistoffer ved RS-infeksjon, en viss immunitet opparbeides altså og påfølgende infeksjoner vil bli mildere.

Premature barn, barn med allerede eksisterende lungesykdommer (for eksempel bronkopulmonal dysplasi, cystisk fibrose), barn med hjertefeil og med økt blodtilførsel til lungene, voksne med hjerte- eller lungesykdommer og alle immunsupprimerte mennesker er i fare for mer alvorlige RSV-infeksjoner.

Profylakse

For noen få risikogrupper, som for tidlig fødte og barn med alvorlige hjertefeil, gis det humaniserte monoklonale antistoffet palivizumab som beskyttelse mot infeksjon.

Spredning av virus i sosiale sammenhenger er vanskelig å unngå i smittesesongen. Sårbare mennesker bør unngå kontakt med syke pasienter.

Barn med RS-virus eller influensainfeksjon bør isoleres i sykehus og passende hygienetiltak bør følges.

Vaksiner er under utvikling.

Viruset

RS-viruset er i familien pneumoviridae. Pneumoviridae pleide å være oppført som en underfamilie Pneumovirinae i familien Paramyxoviridae. I dag danner de sin egen familie med slektene Orthopneumovirus og Metapneumovirus.

Det har en diameter på 120–300 nanometer (nm). I virusmembranen finnes det noen glykoproteiner som har evnen til å binde viruset til reseptorer på vertscellens overflate. Arvematerialet er enkelttrådet minus-rettet RNA. RS-virus kan dyrkes i cellekultur, men det tar en uke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg