Rus er en tilstand av hevet stemningsleie og følelse av velvære (eufori) som utløses av rusmiddelbruk. Den ledsages av økt impulsivitet og en forringelse av vurderingsevne. Negative konsekvenser av egne handlinger undervurderes, særlig konsekvenser noe frem i tid. Svekket feilkontroll, nedsatt konsentrasjonsevne, hukommelse og innlæringsevne er også typiske trekk under rusepisoder.

I overført betydning brukes ordet også om eksaltert åndelig tilstand. Krysskulturelle studier viser en påtagelig variasjon i hvordan ulike folkegrupper oppfører seg når de er i rus. Dette tyder på at opplevelse og fysisk tilstand i stor grad er et resultat av kulturell læring.

Mens det finnes en rikholdig forskning om årsaker til og konsekvenser av bruk av rusmidler, er det forsket lite på selve rusopplevelsen. På verdensbasis ser man at rus ofte har hatt, og fremdeles har, en særlig funksjon i så vel rituelle og religiøse som sosiale og medisinske sammenhenger. Det er ofte klare kulturelle konvensjoner omkring i hvilke sammenhenger man inntar rusmidler, hvilke normer som gjelder for oppførsel (blant annet hvilke regler som kan og ikke kan brytes), hvem som kan ruse seg, hvilke rusmidler som inntas for spesielle anledninger, og hvordan inntaket skal skje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg