Sanitet er en uspesifikk betegnelse på forhold som har å gjøre med helse og helsetjeneste. Begrepet er brukt om den delen av militær virksomhet som har med forebyggende helsearbeid og behandling av syke og skadede. Begrepet blir også brukt om førstehjelpstjeneste ved friluftsarrangementer og idrettsstevner.

Faktaboks

Uttale
sanitˈet
Etymologi
av latin sanitas, ‘sunnhet’

Forsvarets sanitet (FSAN)

I Norge er Forsvarets sanitet en fellesavdeling for Hæren, Luftforsvaret og Sjøforsvaret. Hovedkvarteret ligger i Sessvollmoen leir, men det er også sanitetsavdelinger eller personell ved en rekke militære avdelinger.

Forsvaret fikk en felles sanitet i 1941. Før dette var helsepersonell knyttet til de enkelte militære avdelinger, men uten at det fantes en felles organisasjon. Forsvarets sanitet regnes som en viktig del av den militære beredskapen og har erfaring og ekspertise på arbeid i krigs- og kriserammede områder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg