Sekretblære er en organelle inni celler som inneholder molekyler som skal skilles ut av cellen. I elektronmikroskopet ser man tydelig at sekretblærene er omgitt av en membran. I lysmikroskopet derimot er membranen ikke synlig, og blærene sees i stedet som små korn, kalt sekretkorn eller (sekret)granula. Sekretblærene er avsnørt fra golgiapparatet. Utskillelsen skjer ved at membranen til sekretblærene smelter sammen med cellens yttermembran, en prosess som kalles eksocytose.

Faktaboks

Uttale
sekrˈetblære

Typer

Det er to typer sekretblærer:

  • de som inneholder sekret som bare tømmes ut når cellen mottar bestemte signaler utenfra om å tømme sekretet, såkalt indusert eller regulert sekresjon
  • de som tømmes fortløpende, såkalt konstitutiv eller kontinuerlig sekresjon

Ettersom sekretblærene av den første typen dannes kontinuerlig, men tømmes først etter gitt signal, må innholdet vanligvis lagres i relativt lang tid. I lagringsfasen konsentreres sekretet, og blærene blir ofte store og svært tallrike. Mange reserverer betegnelsen sekretblærer for denne typen blærer, som tømmer innholdet ved regulert sekresjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg