Dyrecelle
En dyrecelle er den minste bestanddelen i vev hos organismer i dyreriket. Inni dyreceller finnes det mange ulike organeller, som for eksempel mitokondrier og golgiapparatet.
Dyrecelle
Av .
Plantecelle

Planteceller er den minste bestanddelen i vev hos organismer i planteriket. Planteceller er omgitt av en cellevegg. Inni planteceller finnes det mange ulike organeller, som for eksempel mitokondrier og kloroplaster.

Plantecelle
Av .

Organeller er strukturer i eukaryote celler som er atskilt fra cytosol ved en membran. De ulike organellene har ulike roller og oppgaver i cellen, for eksempel transport, lagring eller stoffskifte.

Faktaboks

Uttale
årganˈell
Etymologi
av italiensk organella, diminutiv av organ, altså 'lite organ'
Også kjent som

organell

Organeller av omgitt av en enkel eller dobbel semipermeabel membran, som skiller innholdet i organellen fra cytosol. Dette gjør at de ulike organellene kan opprettholde egne biokjemiske miljøer, slik som for eksempel lysosomer, som har en lavere pH enn cytosol.

Organellene har ofte en bestemt plassering i cellen. Dette er mulig på grunn av deres kontakt med celleskjelettet. For eksempel er golgiapparatet i de fleste celler plassert nært cellekjernen.

Selv om organellene er atskilte strukturer, er kommunikasjon mellom organeller viktig for cellen. Denne kommunikasjonen kan for eksempel foregå via vesikler, eller ved direkte utveksling av molekyler i områder hvor to organeller kommer tett sammen.

Det finnes mange forskjellige organeller i en celle, og de forskjellige organellene har helt spesifikke funksjoner.

Eksempler på organeller er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Linn Ustvedt Brechan

Hei. Ser at det både i denne artikkelen og artikkelen om ribosomer står at disse er organeller. Disse er ikke omsluttet av en membran, og således ikke organeller. Jeg siterer UiO "Cellene inneholder også andre mindre bestanddeler som ikke er omgitt av en cellemembran, og kan således ikke kalles organeller: cytoskjelett, ribosomer, centriol, og proteasomer."

svarte Halvard Hiis

Hei. Takk for kritisk lesing av artiklene. Jeg har fjernet ribosomene fra bildeteksten i denne artikkelen og endret definisjonen i artikkelen om ribosomer. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg