Skiftende dempning er et tegn man kan finne ved klinisk undersøkelse av buken ved mistanke om ascites.

Undersøkelsen gjennomføres med pasienten liggende på ryggen. Buken perkuteres fra navlen og ut mot sidene (lateralt) mens man lytter til resonansen. Når det ikke er væskeansamling i bukhulen, er lyden lik hele veien fra navlen og ned til nivået hvor det oppstår en dempning i resonnansen over flanken (flankedempning). Nivået hvor dette skiftet skjer bemerkes, og pasienten bes legge seg noe over på siden. Buken perkuteres så igjen fra navlen og ut mot siden, og hvis nivået hvor denne dempningen oppstår har endret seg, tyder det på at det er væske som forårsaker dempningen, og ikke flanken. Er den derimot på samme sted som da pasienten lå på ryggen, tolkes dempningen slik at den var forårsaket av vevet i flanken.

Grunnen til at nivået for dempning flytter seg hos en pasient med ascites når pasienten legger seg på siden er at væsken i bukhulen alltid vil stille seg horisontalt, men buken vil rotere slik at forholdet til bukveggen endres.

For illustrasjonens skyld så kan en fylle halvparten av en flaske med vann, og deretter helle flasken fra side til side uten at vannet rennet over. Da ser en fort at området på veggen av flasken som vannet ligger an mot flytter på seg med helningen av flasken. En kan også banke nedover veggen på flasken med en finger og merke seg resonansens endring når man krysser luft-vann overgangen. Mens flankedempningen som er forårsaket av vevet i flanken vil alltid være i flanken om så pasienten snur om på seg, og derfor gjenfinnes dempningen der uansett stilling hos pasienter uten ascites.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg