Ascites
Ascites er en tilstand med økt mengde væske i bukhulen. Det kan ha flere årsaker, som for eksempel skrumplever eller kreft i organer i bukhulen.
Ascites
Av /Shutterstock.

Ascites er opphopning av væske i bukhulen innenfor bukhinnen. Væskemengden inni bukhulen blir gjerne merkbar når den utgjør en halv liter, men det kan bli opptil 20 liter. Ascites kan oppstå ved mange ulike sykdommer, som for eksempel skrumplever (cirrhose), kreftsykdommer, nyresykdom og alvorlig underernæring.

Faktaboks

Uttale
assˈites
Etymologi
av gresk askos, 'sekk'

Bukhinnen (peritoneum) kler alle organene som ligger i bukhulen. Den består av et enlaget cellelag som minner om epitel, men er egentlig en egen type cellelag kalt mesotel. Bukhinnen sørger for at alle bukorganene kan gli friksjonsfritt mot hverandre.

Symptomer

Personer med ascites får uforholdsmessig stor mage. De kan plages av tungpust, kvalme og ubehag i magen. Avhengig av årsaken til ascites kan den enkelte også få andre symptomer.

Diagnostikk

Hos personer med ascites er det vanlig å undersøke om det foreligger tegn til leversykdom, nyresykdom eller kreft, av og til også andre sykdommer. Dette gjøres med blodprøver, radiologiske undersøkelser, særlig ultralyd, og undersøkelse av selve ascitesvæsken. En cytologisk prøve kan påvise kreftceller.

Årsaker til ascites

Leversykdom

Mange kroniske leversykdommer kan føre til skrumplever. Skrumplever er en for liten (skrumpet) lever med så mye bindevev at det hindrer normal leverfunksjon. Alkoholoverforbruk er en vanlig årsak, men også kronisk virusinfeksjon og kroniske gallegangssykdommer kan forårsake skrumplever. Skrumplever fører til økt trykk i blodårene som fører til leveren, særlig i portvenen. Gjennom kompliserte patofysiologiske mekanismer fører dette til lekkasje av væske inn i bukhulen.

Kreft

Eggstokkreft er den vanligste årsaken til ascites ved kreft. Eggstokkene ligger fritt i bukhulen og er kledd av mesotel. Hvis kreftcellene vokser gjennom mesotelet, kan de spres til alle deler av bukhulen. Når denne gjennomveksten skjer, blir det også lettere lekkasje av væske inn i bukhulen.

Tarmkreft, særlig tykktarmskreft, kan også gi ascites. Forutsetningen for dette er at kreftsvulsten har vokst gjennom alle tarmens vegglag og ut på utsiden, som også er kledd av mesotel. Dersom kreftcellene når mesotelet, kan de spres fritt i bukhulen på samme måte som ved eggstokkreft.

Bukspyttkjertelkreft og kreft i magesekken kan også gi ascites. Begge organer ligger delvis i bukhulen og kan derfor gi ascites hvis kreftcellene har vokst ut i mesotelet.

Nyresykdom

Noen typer nyrebetennelse (glomerulonefritter) kan gi stort tap av proteiner i urinen (nefrotisk syndrom). Dette gir mangel på protein i sirkulasjon, og alle organer kan lekke væske ut gjennom blodårer fordi det osmotiske trykket blir for lavt. Ascites kan også oppstå, men vil være ledsaget av væskeopphopning også i andre organer.

Underernæring

Alvorlig underernæring over tid kan gi så alvorlig proteinmangel at væske lekker ut av blodårene. Ved kwashiorkor er ascites mye mer uttalt enn væskeopphopning i andre deler av kroppen og er ledsaget av uttalt avmagring.

Behandling

Behandling av ascites er avhengig av årsak, men kan bestå av kostrestriksjoner, vanndrivende midler og tapping av væske fra bukhulen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg