ascites

Ascites er en ansamling av væske i bukhulen. Væskemengden kan bli opptil 20 liter. Ascites skyldes oftest leversykdommer. Det kan være skrumplever (cirrhose) for eksempel på grunn av alkoholskade i leveren. Det kan også skyldes svulster eller kreft i bukorganene, for eksempel kreft i bukspyttkjertelen, hjertesvikt eller nyresvikt (nefrotisk syndrom).

Faktaboks

Uttale
ascˈites
Etymologi
av gresk askos, ‘sekk’

Komplikasjonene til ascites kommer av det økte trykket i bukhulen, elektrolyttforstyrrelser og tap av viktige proteiner. Ascites gir vekttap, kvalme, oppkast og tungpustethet.

Behandlingen består av en salt- og væskefattig diett, vanndrivende midler og eventuelt tapping av ascitesvæske med jevne mellomrom ved hjelp av en kanyle (et dren) som føres inn i bukhulen.

Diagnostikk

For å finne årsaken til ascites er det vanlig å undersøke pasienten med hensyn til sykdom i lever, hjerte eller nyre. Man kan også undersøke ascitesvæsken i mikroskop ( cytologisk ) for å finne ut hvilke celler som finnes der; normale celler fra bukhinnen og eventuelt i tillegg kreftceller, for eksempel fra bukspyttkjertelen, eggstokkene eller egglederne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg