ascites

Artikkelstart

Ascites er en ansamling av væske i bukhulen. Væskemengden kan bli opptil 20 liter. Ascites skyldes oftest leversykdommer, som for eksempel skrumplever (cirrhose) forårsaket av alkoholskade i leveren. Det kan også skyldes svulster eller kreft i bukens organer, for eksempel bukspyttkjertelkreft, hjertesvikt eller nyresvikt (nefrotisk syndrom).

Faktaboks

Uttale
ascˈites
Etymologi
av gresk askos, ‘sekk’

Komplikasjonene til ascites kommer av det økte trykket i bukhulen, elektrolyttforstyrrelser og tap av viktige proteiner. Ascites gir vekttap, kvalme, oppkast og tungpustethet.

Behandlingen består av en salt- og væskefattig diett, vanndrivende midler og eventuelt tapping av ascitesvæske med jevne mellomrom ved hjelp av en kanyle (et dren) som føres inn i bukhulen.

Diagnostikk

For å finne årsaken til ascites er det vanlig å undersøke pasienten med hensyn til sykdom i leveren, hjertet eller nyrene.

Man kan også undersøke ascitesvæsken i mikroskop (cytologisk) for å finne ut hvilke celler som finnes der. Det kan være normale celler fra bukhinnen og eventuelt i tillegg kreftceller, for eksempel fra bukspyttkjertelen, eggstokkene eller egglederne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg