Perkusjon

Perkusjon er en del legeundersøkelsen. Legen banker her med høyre langfinger på venstre langfinger som holdes inntil ryggen. Lydene som lages kan være med på å gi et inntrykk av for eksempel lungenes begrensning og om det er væske i lungesekken.

Av .

Perkusjon er en klinisk undersøkelsesmetode der man banker på pasienten med fingrene mens man bruker hørselen til å lytte etter og tolke lydene som lages. Metoden bygger på at man ved å banke på kroppens overflate får forskjellig resonans (gjenlyd), avhengig av om de underliggende organene er massive, væske- eller luftfylte.

Faktaboks

Etymologi
av latin percussio, ‘slag, banking’

Historikk

Metoden skal opprinnelig ha blitt utviklet for å kunne bestemme nivået på vin i tønner. Ved å banke på tønnen over og under væskespeilet vil man få ulik lyd. Metoden blir spesielt følsom hvis man legger den ene langfingeren mot tønnen og banker på den med den andre langfingeren. De svingningene som gir lyd, kan da også føles i fingeren.

Indikasjoner

Perkusjon blir mest brukt ved lungeundersøkelser. Perkusjon over det luftfylte lungevevet gir en klar tone, mens væske i lungesekken, eller massiv lungebetennelse, reduserer svingningene, slik at man hører en matt lyd. Ved luft i lungesekken (pneumothorax) er lyden mer trommepreget. Ved å banke lett over leverens plass kan man vurdere om den er forstørret, som ved for eksempel alkoholskader eller leverbetennelse.

Metoden brukes nå mindre enn før grunnet billeddiagnostikk med ultralyd og røntgenundersøkelser.

Perkusjon er en av fire grunnleggende undersøkelsesmetoder med latinske navn:

  • inspeksjon (inspectio): det å se på, betrakte kroppens overflate
  • palpasjon (palpatio): beføling, sakte berøring
  • perkusjon (percussio): banking med fingeren
  • auskultasjon (auscultatio): lytting

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg