Spedbarnsdødelighet.

Spedbarnsdødelighet. Utviklingen av spedbarnsdødeligheten i Norge 1906–2000.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Spedbarnsdødelighet er antallet barn som dør i første leveår, vanligvis målt per 1000 levendefødte barn.

Spedbarnsdødelighet er ett av de mest benyttede kriterier på et lands helsesituasjon. En høy spedbarnsdødelighet er en indikator på den generelle helsesituasjonen i landet. Verdens helseorganisasjon (WHO) bruker derfor spedbarnsdødeligheten i sammenligningen mellom lands totale helsesituasjon.

I de industrialiserte landene har spedbarnsdødeligheten falt dramatisk på 1900-tallet. Rundt 1900 var spedbarnsdødeligheten på 96 ‰, det vil si bare ubetydelig under dagens globale spedbarnsdødelighet. Fallet har i Norge nærmest vært rettlinjet frem mot århundreskiftet, og var i 2005 på 3,1 ‰. Dette er av de aller laveste tall i verden.

Når spedbarnsdødeligheten er høy, inntreffer mange av dødsfallene i løpet av hele det første leveåret, og skyldes ofte infeksjoner og underernæring. I land med lav dødelighet skjer de aller fleste dødsfall i første levemåned, og hovedårsaker er prematuritet og medfødte misdannelser. Lav spedbarnsdødelighet er derfor en dårlig indikator på helsetilstanden i befolkningen for øvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg