Spedbarnsdødelighet, antallet barn som dør i første leveår, vanligvis målt per 1000 levendefødte barn.

Spedbarnsdødelighet er ett av de mest benyttede kriterier på et lands helsesituasjon. En høy spedbarnsdødelighet er en indikator på den generelle helsesituasjonen i landet. Verdens helseorganisasjon (WHO) bruker derfor spedbarnsdødeligheten i sammenligningen mellom lands totale helsesituasjon.

I de industrialiserte landene har spedbarnsdødeligheten falt dramatisk på 1900-tallet. Rundt 1900 var spedbarnsdødeligheten på 96 ‰, dvs. bare ubetydelig under dagens globale spedbarnsdødelighet. Fallet har i Norge nærmest vært rettlinjet frem mot århundreskiftet, og var i 2005 på 3,1 ‰. Dette er av de aller laveste tall i verden.

Når spedbarnsdødeligheten er høy, inntreffer mange av dødsfallene i løpet av hele det første leveåret, og skyldes ofte infeksjoner og underernæring. I land med lav dødelighet skjer de aller fleste dødsfall i første levemåned, og hovedårsaker er prematuritet og medfødte misdannelser. Lav spedbarnsdødelighet er derfor en dårlig indikator på helsetilstanden i befolkningen for øvrig.

Se også perinatal dødelighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.