sykepleievitenskap

Artikkelstart

Sykepleievitenskap er den forskningsbaserte undervisningen og fagutviklingen innen sykepleie som drives ved universiteter og høyskoler. Utvikling av sykepleievitenskap har som mål å gi en dypere innsikt i sykepleiefagets teoretiske grunnlag og utvikle forskningsbasert kunnskap av relevans for klinisk sykepleiepraksis og utdanningen innen sykepleiefaget. Denne tradisjonen har i Norge vokst frem fra slutten av 1980-årene.

For en stor del kan den norske sykepleievitenskapen føres tilbake til en utvikling som startet i USA rundt 1950. Denne utviklingen har medført at man i dag har flere aktive forskningsmiljøer innen sykepleie her i landet.

Det er nær kontakt mellom høyskolene, som har ansvar for grunnutdanning innen sykepleie, og universitetsmiljøene, som driver forskning og utdanning. Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø tilbyr studier tilsvarende toårige heltidsstudier i sykepleievitenskap. Studiene leder til en mastergrad i sykepleievitenskap, og kvalifiserer sykepleiere til arbeid innen fag- og kvalitetsutvikling, ledelse og undervisning, samt grunnlag for å gå videre til doktorgradsstudier innen sykepleie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg