Sykepleievitenskap er den forskningsbaserte undervisningen og fagutviklingen innen sykepleie som drives ved universiteter og høyskoler. Utvikling av sykepleievitenskap har som mål å gi en dypere innsikt i sykepleiefagets teoretiske grunnlag og utvikle forskningsbasert kunnskap av relevans for klinisk sykepleiepraksis og utdanningen innen sykepleiefaget. Denne tradisjonen har i Norge vokst frem fra slutten av 1980-årene.

For en stor del kan den norske sykepleievitenskapen føres tilbake til en utvikling som startet i USA rundt 1950. Denne utviklingen har medført at man i dag har flere aktive forskningsmiljøer innen sykepleie her i landet.

Det er nær kontakt mellom høyskolene, som har ansvar for grunnutdanning innen sykepleie, og universitetsmiljøene, som driver forskning og utdanning. Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø tilbyr studier tilsvarende toårige heltidsstudier i sykepleievitenskap. Studiene leder til en mastergrad i sykepleievitenskap, og kvalifiserer sykepleiere til arbeid innen fag- og kvalitetsutvikling, ledelse og undervisning, samt grunnlag for å gå videre til doktorgradsstudier innen sykepleie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg