Tannprotese er erstatning for en eller flere tapte tenner eller sterkt destruerte tenner. Tannprotesen kan være fast (bro, krone) eller avtagbar (plateprotese).

De faste protesene blir laget av kunstige materialer som porselen, metall eller kombinasjoner av disse. De blir fremstilt utenfor munnen etter nøyaktige avtrykk av de tennene som skal erstattes, og deretter limt permanent fast til tennene med spesielle sementer.

De avtagbare protesene blir også fremstilt utenfor munnen etter nøyaktige avtrykk av kjeve og gane, og blir fremstilt av kunstige materialer som akryl, metall, porselen eller kombinasjoner av disse. Disse blir ikke limt permanent fast til kjeven, men blir holdt på plass av tunge, muskulatur eller vakuum.

Felles for alle materialene brukt til tannproteser er at de er laget av materialer som er biologisk trygge, mekanisk sterke og estetisk tilfredsstillende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg