Tetrahydrocannabinol, det viktigste rusmiddelet i cannabisprodukter som hasjisj og marihuana. Det har for tiden ingen medisinsk anvendelse i Norge, og er definert som illegalt rusmiddel. I andre land har THC vært forsøkt i utprøvende behandling ved bl.a. grønn stær og kvalme fremkalt av cytostatika (cellegift).

THC antas å virke via THC-reseptorer, som først og fremst finnes på nerveceller i sentralnervesystemet. De viktigste virkningene er rusfølelse (med hevet stemningsleie, kritikkløshet og konsentrasjonsvansker), redusert innlæringsevne og hukommelse, sløvhet, tretthet, forstyrrelse av syns- og hørselsinntrykk, samt endret tidsopplevelse. THC-inntak kan også føre til forvirring, hallusinasjoner og angst, og kan antagelig utløse psykoser hos disponerte individer.

En vanlig rusdose er av størrelsesorden 20–25 mg når stoffet inhaleres (røykes). Rusfølelsen varer da gjerne 2–4 timer, mens andre virkninger kan vare betydelig lenger. THC kan også absorberes fra spiste cannabisprodukter og gi påvirkning. Lave THC-konsentrasjoner kan oppnås ved passiv røyking, men blodkonsentrasjonen vil da være betydelig lavere enn etter aktiv røyking.

THC forsvinner fra blodet med en halveringstid rundt 24 timer, med store individuelle variasjoner. Det viktigste omdannelsesproduktet er tetrahydrocannabinolsyre, som kan påvises i urinprøver i lang tid (flere uker) etter siste cannabisrøyking.

Risikoen ved bruk av THC er særlig knyttet til høye doser, som gir sløvhet, døsighet, søvn og rusvirkninger og dermed kan føre til ulykker. Det er tilsynelatende ingen risiko for respirasjonshemning eller overdosedødsfall. Gjentatt bruk av THC kan føre til avhengighet. Inntak av store doser THC daglig kan lede til abstinenssymptomer ved avbrudd i tilførselen. Langvarige forstyrrelser av lettere karakter i oppmerksomhets- og hukommelsesfunksjonene er beskrevet hos storbrukere også lang tid etter at inntaket av THC har opphørt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.