THC

Tetrahydrocannabinol (THC)

THC
Av .
Lisens: CC BY 2.0

THC er det viktigste virkestoffet i cannabisprodukter som hasjisj og marihuana. THC er en forkortelse for tetrahydrocannabinol og referer ofte til isomeren delta-9-thc. Innholdet av THC i cannabisprodukter har økt over hele verden på 2000-tallet, fra typisk mellom fire og fem prosent til over 30 prosent i enkelte marihuanabeslag. Andre produkter som inneholder THC, som blant annet godterier og salver, har blitt tiltagende populære i samme tidsperiode.

Faktaboks

Også kjent som
THC

THC brukes også i medisinsk behandling av pasienter med alvorlig kreftsykdom, sterke smerter som ikke lindres av godkjente legemidler eller spastisitet ved MS. Det er bare legespesialister i sykehus som kan søke Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk om pasientbehandling med medisinsk cannabis.

THC som rusmiddel, virkning og eliminasjon

THC virker hovedsakelig via THC-reseptorer, som først og fremst finnes på nerveceller i sentralnervesystemet. De viktigste virkningene er rusfølelse (med hevet stemningsleie, kritikkløshet og konsentrasjonsvansker), redusert innlæringsevne og hukommelse, sløvhet, tretthet, forstyrrelse av syns- og hørselsinntrykk, samt endret tidsopplevelse. THC-inntak kan også føre til forvirring, hallusinasjoner og angst, og kan utløse psykoser hos disponerte individer.

Rusfølelsen varer gjerne noen timer, mens andre virkninger kan vare betydelig lenger.

Etter inntak, forsvinner THC fra blodet meget raskt i de første én til to timer, for så å elimineres tiltagende sakte. Den terminale halveringstiden kan være rundt 24 timer, med store individuelle variasjoner. Det viktigste omdannelsesproduktet er tetrahydrocannabinolsyre, som kan påvises i urinprøver i lang tid (flere uker) etter siste cannabisrøyking dersom man røyker jevnlig.

Risikoen

Risikoen ved bruk av THC er særlig knyttet til sløvhet, døsighet, søvn og rusvirkninger som dermed kan føre til ulykker. Indirekte kan også THC-indusert psykose medføre fare for bruker eller omgivelsene rundt.

I tvillingstudier er det vist at risikoen for å utvikle psykose er tredoblet ved cannabisbruk og kan gi økt risiko for utvikling av schizofreni særlig hos disponerte individer.

THC gir lite respirasjonshemning og er ikke forbundet med overdosedødsfall hos voksne. Inntak har blitt forbundet med sjeldne tilfeller av akutte forstyrrelser i hjerterytme, hjerteinfarkt og slag.

Faren for avhengighet ved bruk av THC er moderat sammenlignet med andre rusmidler som for eksempel kokain eller amfetamin. Jevnlig inntak av store doser THC kan føre til abstinenssymptomer ved avbrudd i tilførselen. Langvarige forstyrrelser i oppmerksomhets- og hukommelsesfunksjonene er beskrevet hos storbrukere også lang tid etter at inntaket av THC har opphørt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg