Trabekelblære er en urinblære hvor urinblæreveggens muskelbunter kan være så fremtredende at de ved cystoskopi sees som folder under slimhinnen. Trabekelblære kan av og til være uttrykk for at blæren må presse mer på grunn av økt motstand mot tømming. Et typisk eksempel er forstørret prostata (prostatahyperplasi).

Faktaboks

Uttale
trabˈekelblære
Etymologi
av latin trabecula, ‘liten bjelke’

Andre ganger vil trabekelblære være uttrykk for en nevrologisk tilstand, men ikke sjelden vil man ved trabekelblære ikke finne noen spesiell disponerende tilstand. Tilstanden diagnostiseres som regel ved at man undersøker blæren fordi pasienten har vannlatingsplager. Eventuell behandling vil rette seg mot lidelsen som ligger til grunn for trabekelblære. Har pasienten plager i form av hyppig vannlating med sterk trang, kan medisin som demper blæreaktiviteten, være aktuelt når man har utelukket at tilstanden kommer av en annen årsak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg