cystoskopi

cystoskopi

Cystoskopi. Ved hjelp av et stivt rør med lyskilde og synsoptikk kikker legen inn gjennom urinrøret til blæren, mens pasienten er i lokalbedøvelse.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Cystoskopi er inspeksjon av urinblærens innside. Et cystoskop er et blyanttykt instrument med optikk og lyskilde som føres inn i urinblæren gjennom urinrøret.

Faktaboks

Uttale
cystoskopˈi

I urinrøret bruker man en optikk som gjør at man ser rett frem. Man vil da kunne oppdage eventuelle forandringer i selve urinrøret, og man vil for eksempel kunne se om prostata er forstørret. Når instrumentet er inne i blæren, skifter man vanligvis til en optikk som tillater at man ser i vinkel. Det gjør det lettere å få full oversikt over hele blærens innside. Man kan føre forskjellige hjelpeinstrumenter gjennom cystoskopet, for eksempel en biopsitang for å ta en vevsprøve fra blæren.

En cystoskopiundersøkelse oppleves oftest som ubehagelig, men undersøkelsen er sjelden smertefull og kan vanligvis utføres med lokalbedøvende krem (gel) i urinrøret. Det er viktig at pasienten er avslappet og ikke strammer og spenner seg. Hos barn er en lett narkose nødvendig. Cystoskopi kan nå også utføres med bøyelige instrumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg