cystoskopi

Cystoskopi. Ved hjelp av et stivt rør med lyskilde og synsoptikk kikker legen inn gjennom urinrøret til blæren, mens pasienten er i lokalbedøvelse.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Cystoskopi er inspeksjon av urinblærens innside. Et cystoskop er et blyanttykt instrument med optikk og lyskilde som føres inn i urinblæren gjennom urinrøret.

Faktaboks

Uttale
cystoskopˈi

I urinrøret bruker man en optikk som gjør at man ser rett frem. Man vil da kunne oppdage eventuelle forandringer i selve urinrøret, og man vil for eksempel kunne se om prostata er forstørret. Når instrumentet er inne i blæren, skifter man vanligvis til en optikk som tillater at man ser i vinkel. Det gjør det lettere å få full oversikt over hele blærens innside. Man kan føre forskjellige hjelpeinstrumenter gjennom cystoskopet, for eksempel en biopsitang for å ta en vevsprøve fra blæren.

En cystoskopiundersøkelse oppleves oftest som ubehagelig, men undersøkelsen er sjelden smertefull og kan vanligvis utføres med lokalbedøvende krem (gel) i urinrøret. Det er viktig at pasienten er avslappet og ikke strammer og spenner seg. Hos barn er en lett narkose nødvendig. Cystoskopi kan nå også utføres med bøyelige instrumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg