Et trimester er i graviditeten et tidsrom på tre måneder. Tradisjonelt har graviditeten vært delt i trimestre. Regner man at en graviditet varer i ni måneder, blir det akkurat tre trimestre. I dag foretrekkes det å forholde seg til svangerskapsuker heller enn trimester.

Faktaboks

Uttale
trimˈester
Etymologi
av latin ter, ‘tre ganger’ og mensis, ‘måned’

Det logiske problemet med bruk av trimester er at hvis vi regner et svangerskap som 40 uker (fra siste menstruasjons første dag), eller 280 dager, er det ikke delelig med tre. Når vi nå også vet at gjennomsnittlig svangerskapsvarighet er 283 dager, blir det ikke enklere. Slik trimestrene vanligvis regnes (se nedenfor), er de heller ikke like lange.

Definisjoner av trimestre varierer. Inndelingen kan være følgende:

  • Første trimester omfatter de første 12 eller 13 ukene av svangerskapet
  • Andre trimester varer fra starten av uke 13 eller 14 til slutten av uke 26 eller 28 – det varierer
  • Tredje trimester er den resterende perioden av svangerskapet, altså ukene 27 eller 29 til 40

Årsaker til denne tredelingen kan være endringer og milepæler som at toppen av livmoren gjerne kan kjennes over bekkenkanten ved uke 12, og at de fleste spontanaborter skjer før denne tiden. Etter uke 29 var det allerede før moderne medisin rimelig sjanse for levedyktighet, skulle fødselen skje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg