Vesikoureteral refluks er en tilstand der den normale enveisventilen ved urinledernes innmunning i urinblæren ikke fungerer som den skal. Urinen som har rent ned i blæren får da mulighet til å renne tilbake i retning nyrene igjen. Dette gir økt risiko for nyrebekkenbetennelse, og en sjelden gang kan svekket eller opphevet nyrefunksjon oppstå.

Den svekkede ventilfuksjonen kan være ensidig eller dobbeltsidig. Vanligvis er tilstanden medfødt, og vil ofte bedre seg under oppveksten, slik at behandling ikke blir nødvendig. Den kan også oppstå senere i livet av forskjellige grunner. Hvis behandling er nødvendig, er denne operativ. Urinlederen kan settes inn i blæren på ny med en metode der en ny enveisventil lages. En enklere metode er å forsnevre urinlederåpningen i blæren ved innsprøyting av et spesielt stoff gjennom et cystoskop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg