Nyrebekkenbetennelse, pyelonefritt, er en bakteriell infeksjon i nyrebekkenet. Det vil samtidig også alltid være en betennelsesreaksjon i selve nyrevevet omkring. Vi skjelner mellom akutt og kronisk nyrebekkenbetennelse.

Akutt nyrebekkenbetennelse er hyppigst hos kvinner. Tilstanden sees også hos barn.

Akutt nyrebekkenbetennelse er oftest forårsaket av de bakterier som gir urinveisinfeksjon, som er tarmbakterier som Escherichia coli, men Proteus, Klebsiella og andre bakteriestammer kan også forekomme. De fleste tilfeller av nyrebekkenbetennelse skyldes en oppadstigende infeksjon. Infeksjonen forplanter seg til nyrene via blæren og urinlederne. I slike tilfeller vil man finne de nevnte bakteriene.

I andre tilfeller kan infeksjon et annet sted i kroppen spre seg til nyrene med blodbanen. Da vil infeksjonen som regel skyldes andre bakterier, oftest stafylokokker.

Nyrestein og hydronefrose er vanlige årsaker til nyrebekkenbetennelse.

Ved akutt nyrebekkenbetennelse blir pasienten høyfebril, og vil ofte ha kulderystelser og føle seg syk og medtatt. Smerter i nyreregionen og symptomer på blærekatarr er ofte, men ikke alltid, til stede.

Diagnosen stilles på sykdomsbildet og ved at man påviser puss i urinen. Ved mikroskopi vil man finne rikelig med hvite blodceller. Ved dyrkning av urin vil det også komme oppvekst av mikrober. Ved papirstrimmelundersøkelse, såkalt stiks, vil man få en fargereaksjon som viser urinveisinfeksjon.

Sykdommen kan være en komplikasjon til andre lidelser i urinveiene. Utredning av bakenforliggende disponerende faktorer må derfor gjøres ved repeterte infeksjoner hos kvinner og etter første episode hos menn.

Behandlingen av akutt nyrebekkenbetennelse er med antibiotika. I kompliserte tilfeller vil det være nødvendig å dyrke urinen både for å finne ut hvilken mikroorganisme som er til stede, og hvilke medikamenter denne er påvirkelig av.

Hvis akutt nyrebekkenbetennelse oppstår hos en pasient hvor urintransporten fra nyren og ut av kroppen er hindret, kan infeksjon hyppigere kompliseres med blodforgiftning (urosepsis), som er en meget alvorlig tilstand. Dette kan for eksempel skje ved en blokkerende stein i urinlederen eller ved mangelfull blæretømming hos prostatikere. Hos pasienter med urinveisinfeksjon er det derfor helt essensielt at urindrenasjen skjer uhindret.

En annen komplikasjon til nyrebekkenbetennelse er utvikling av nyreabscess.

Kronisk nyrebekkenbetennelse er en interstitiell og tubulær sykdom som fører til svinn av nyrevev, og omfatter også det som kalles refluksnefropati hvor vesikouretral refluks er en viktig årsak til de kroniske forandringene. Det kan komme arraktige inndragninger på nyrens overflate.

Ved kronisk nyrebekkenbetennelse kan symptomene ofte være meget beskjedne, men det er karakteristisk at disse pasientene har hatt gjentatte episoder med akutt nyrebekkenbetennelse, spesielt i barneårene. Kronisk nyrebekkenbetennelse vil kunne føre til en gradvis tiltagende reduksjon av nyrefunksjonen, som i enkelte tilfeller vil kunne lede til nyresvikt og behov for nyretransplantasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.