Nyrebekkenbetennelse er en bakteriell infeksjon med betennelse i nyrebekkenet. Det vil samtidig også alltid være en betennelsesreaksjon i selve nyrevevet omkring.

Faktaboks

Også kjent som

pyelitt, pyelonefritt

Vi skiller mellom akutt og kronisk nyrebekkenbetennelse.

Akutt nyrebekkenbetennelse

Akutt nyrebekkenbetennelse er hyppigst hos kvinner. Tilstanden sees også hos barn.

Årsak

Akutt nyrebekkenbetennelse er oftest forårsaket av de samme bakteriene som gir urinveisinfeksjon. Den vanligste er tarmbakterien E. coli, men Proteus, Klebsiella og andre bakteriestammer kan også forekomme. De fleste tilfeller av nyrebekkenbetennelse skyldes en oppadstigende infeksjon fra urinblæra og urinlederne. I slike tilfeller vil man finne de nevnte bakteriene.

I andre tilfeller kan infeksjon et annet sted i kroppen spre seg til nyrene med blodbanen. Da vil infeksjonen som regel skyldes andre bakterier, oftest stafylokokker.

Nyrestein og hydronefrose er vanlige årsaker til at det oppstår nyrebekkenbetennelse.

Symptomer

Ved akutt nyrebekkenbetennelse får pasienten høy feber, og vil ofte ha kulderystelser og føle seg syk og medtatt. Smerter i nyreregionen (ryggen) og symptomer på blærekatarr er ofte til stede.

Diagnosen

Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorie, undersøkelse og ved at man påviser puss i urinen. Ved urinmikroskopi vil man finne rikelig med hvite blodceller. Ved dyrkning av urin vil det også komme oppvekst av mikrober. Ved papirstrimmelundersøkelse, såkalt stiks, vil man få en fargereaksjon som viser urinveisinfeksjon.

Sykdommen kan være en komplikasjon til andre sykdommer i urinveiene. Utredning av bakenforliggende disponerende faktorer må derfor gjøres ved gjentatte infeksjoner hos kvinner og etter første episode hos menn.

Behandlingen

Akutt nyrebekkenbetennelse behandles med antibiotika. I kompliserte tilfeller vil det være nødvendig å dyrke urinen både for å finne ut hvilken mikroorganisme som er til stede og hvilke medikamenter denne er påvirkelig av.

Komplikasjon

Hvis akutt nyrebekkenbetennelse oppstår hos en pasient hvor urintransporten fra nyren og ut av kroppen er hindret, kan infeksjon ofte kompliseres med urosepsis (blodforgiftning), som er en meget alvorlig tilstand. Dette kan for eksempel skje ved en blokkerende nyrestein i urinlederen eller ved mangelfull blæretømming på grunn av forstørret prostata. Hos pasienter med urinveisinfeksjon er det derfor helt avgjørende at urindrenasjen skjer uhindret.

En annen komplikasjon til nyrebekkenbetennelse er utvikling av nyreabscess.

Kronisk nyrebekkenbetennelse

Kronisk nyrebekkenbetennelse er en sykdom som rammer det interstitielle og tubulære vevet i nyrene. Dette fører til svinn av nyrevev. Kronisk nyrebekkenbetennelse omfatter også det som kalles refluksnefropati hvor vesikouretral refluks er en viktig årsak til de kroniske forandringene. Det kan komme arraktige inndragninger på nyrens overflate.

Pasienter med kronisk nyrebekkenbetennelse kan ha svært få og milde symptomer, men det er karakteristisk at pasientene har hatt gjentatte episoder med akutt nyrebekkenbetennelse, spesielt i barneårene. Kronisk nyrebekkenbetennelse kan føre til en tiltagende reduksjon av nyrefunksjonen, som i enkelte tilfeller kan lede til nyresvikt og behov for nyretransplantasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg