Visus er et mål for synsstyrke som beskriver øyets evne til å skjelne fine detaljer i observerte objekter fra hverandre.

Faktaboks

Uttale
vˈisus
Også kjent som

skarpsyn

Visus defineres som 1/v, hvor v er den minste observerbare synsvinkel målt i bueminutter ved maksimal kontrast. Synsskarpheten varierer med alderen. Med normalt god visus kan man skjelne 0,1 millimeter på 25 centimeters avstand.

Visus bestemmes oftest ved hjelp av spesialkonstruerte bokstavtavler (bokstavvisus), og angis ved en brøk der pasientens avstand til tavlen er teller og den avstand de samme bokstaver kan sees i med normalt øye, er nevner. Et visus på 6/12 (0,5) betyr at pasienten på 6 meters avstand ser det som en person med normal synsstyrke vil klare på 12 meters avstand. Synsstyrke 6/12 er minstekravet for personbilsertifikat, og betyr ikke at pasienten bare har «halvt» syn. Er visus dårligere enn 6/60 (0,1) undersøkes i hvor stor avstand pasienten kan telle fingre (fingertelling) eller i et mørkt rom oppfatte strålene fra et tent stearinlys (lyssans).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg