Øyebadevann er en væske som blir brukt til å skylle bort puss og fremmedlegemer fra øyeoverflaten og fra øyelokkenes innside. Øyebadevann selges uten resept på apotek.

Sammensetning

Øyebadevann inneholder litt salt, slik at det ligner på tårevæsken. Noen produsenter har også bufferkomponenter i løsningen for sikre at væsken har riktig pH. Øyebadevann som selges i små ampuller er som regel uten konserveringsmidler.

Mikrobiologisk renhet

Øyebadevann finnes som regel som små ampuller som er sterile frem til åpning. Sterilitet er med på å beskytte brukeren mot infeksjoner i øyet. Øyebadevann som er uten konserveringsmidler, og skal derfor ikke brukes lenger enn 24 timer etter åpning.

Bruk

Øyebadevann brukes til å skylle vekk materiale fra øyet som for eksempel rusk, støv, puss og pollen. Dersom man har puss i øyet og skal behandles med øyedråper, kan man bli rådet til å skylle bort puss før man bruker øyedråper. Øyebadevann kan også brukes til å fukte kontaktlinser.

Til øyeskylling kan man bruke et øyeglass (et lite glass med krum åpning som slutter tett rundt øyet) som hjelpemiddel.

Forholdsregler

Øyebadevann er dårlig egnet for behandling av tørre øyne (har meget kort virketid) og kan kanskje i noen tilfeller forverre tilstanden dersom det naturlige fettlaget (lipidlaget) på øyet blir skylt vekk. Selv om øyebadevann er egnet til å fukte kontaktlinser bør man ikke oppbevare kontaktlinser i øyebadevann, fordi øyebadevann som regel er uten konserveringsmidler. Dette kan føre til bakterievekst i linseetuiet og dermed disponere for øyeinfeksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg