Øyebadevann er en væske som blir brukt til å skylle bort puss og fremmedlegemer fra øyeoverflaten og fra øyelokkenes innside.  Øyebadevann selges uten resept på apotek. 

Øyebadevann inneholder litt salt, slik at det ligner på tårevæsken. Noen produsenter har også bufferkomponenter  i løsningen for sikre at væsken har riktig pH. Øyebadevann som selges i små ampuller er som regel uten konserveringsmidler. 

Øyebadevann finnes som regel som små små ampuller som er sterile frem til åpning. Sterilitet er med på å beskytte brukeren mot infeksjoner  i øyet. Øyebadevann som er uten konserveringsmidler, og skal derfor ikke brukes lenger enn 24 timer etter åpning. 

Øyebadevann brukes til å skylle vekk materiale fra øyet som for eksempel rusk, støv, puss  og pollen. Dersom man har puss i øyet og skal behandles med øyedråper, kan man bli rådet til å skylle bort puss før man bruker øyedråper. Øyebadevann kan også brukes til å fukte kontaktlinser.

Til øyeskylling kan man bruke et øyeglass (et lite glass med krum åpning som slutter tett rundt øyet) som hjelpemiddel.

Øyebadevann er dårlig egnet for behandling av tørre øyne (har meget kort virketid) og kan kanskje i noen tilfeller forverre tilstanden dersom det naturlige fettlaget (lipidlaget) på øyet blir skylt vekk. Selv om øyebadevann er egnet til å fukte kontaktlinser bør man ikke oppbevare kontaktlinser i øyebadevann, fordi øyebadevann som regel er uten konserveringsmidler. Dette kan føre til bakterievekst i linseetuiet og dermed disponere for øyeinfeksjon. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.