kontaktlinse

Kontaktlinse, tynn linse av syntetisk materiale som bæres på hornhinnen som erstatning for briller. På innsiden er kontaktlinsen tilpasset hornhinnens krumning. Man inndeler gjerne kontaktlinsene i kosmetiske linser og medisinske linser.

Faktaboks

Også kjent som

kontaktlinser

Kosmetiske linser

Kosmetiske linser brukes i stedet for vanlige briller i de tilfellene hvor individet av en eller annen grunn nødig vil gå med briller. Det kan være yrkesmessige hensyn (for eksempel skuespillere), det kan være i forbindelse med idrett eller av rent kosmetiske årsaker. Særlig ved utendørsidrett vil kontaktlinser ofte by på vesentlige fordeler fremfor briller.

Kontaktlinsen skal tilpasses av en kvalifisert person. Det er liten risiko for komplikasjoner fra øyet hvis man følger den instruksjonen som gis angående rengjøring og vedlikehold av linsen.

Kosmetiske linser erstatter altså vanlige briller og brukes til korreksjon av de vanligste formene for brytningsfeil i øyet (for eksempel astigmatisme, langsynthet, nærsynthet). Det finnes to hovedtyper av kosmetiske linser, harde og myke linser.

Harde linser

De fleste harde linser lages av silikonakrylater eller av celluloseacetatbutyrat (CAB); tidligere ble de kun laget av pleksiglass (PMMA). Harde linser er i likhet med myke linser mer eller mindre gjennomtrengelige for oksygen og karbondioksid, noe som er en stor fordel for hornhinnens stoffskifte. Slike harde linser kalles derfor for harde gasspermeable linser.

Fordeler

Harde linser er billige i bruk og gir bedre utskiftning av tårefilmen mellom hornhinnen og kontaktlinsen enn myke linser.

En fordel med alle de harde linsene er at de automatisk korrigerer opp til 90 % av eventuell hornhinneastigmatisme fordi tårefilmen fyller opp rommet mellom linsens bakflate og den skjeve hornhinnen. Harde linser er derfor meget godt egnet ved moderate grader av astigmatisme.

Ulemper

Harde linser er små, de dekker knapt hornhinnen, og faller lettere ut enn myke linser. I tillegg krever bruk av harde linser en tilvenningsperiode. Linsene er derfor ikke aktuelle for sporadisk bruk og egner seg heller ikke så godt til sport.

Myke linser

De myke linsene ble opprinnelig laget av hydroksietylmetakrylat (HEMA), ofte kalt hydrogel, eller andre tilsvarende materialer. Nå består de myke linsene oftest av en blanding materialer hvor hydrogel inngår.

Fordeler

De myke linsene er større enn de harde linsene. De strekker seg noe utover hornhinnen og faller derfor ikke så lett ut. Øyet tolererer dem også meget godt, slik at de egner seg fint for sporadisk bruk. Ulempen er at de krever mer stell enn harde linser og er relativt dyre i bruk. Det lages også myke linser som korrigerer astigmatisme (toriske linser). Disse linsene gir imidlertid ofte ikke så skarpt syn ved astigmatisme som harde linser, fordi en optimal korreksjon forutsetter at linsen overhodet ikke roterer, noe som kan være vanskelig å få til i praksis.

Det finnes kontaktlinser som er laget for kontinuerlig bruk over flere uker, dvs. uten at man tar dem av om natten. Det anbefales imidlertid ikke at kosmetisk begrunnede linser brukes på denne måten, da risikoen for komplikasjoner, spesielt infeksjoner, øker betydelig. Alle kontaktlinsebrukere bør også ha en brille som de bruker deler av dagen, slik at hornhinnen får en periode hvor den verken er dekket av kontaktlinse eller øyelokk.

Dagslinser, myke linser som skal kastes hver kveld, kan være en løsning for mange med behov for enkle, kosmetisk begrunnede linser. Man slipper da rengjøringen av linsene, og risikoen for en rekke komplikasjoner reduseres betydelig.

Medisinske kontaktlinser

Medisinske kontaktlinser brukes dels i tilfeller hvor forholdet i øyet gjør at ingen brille kan gi så godt syn som kontaktlinsen, f.eks. ved en del sykdomstilstander i hornhinnen eller der det er stor forskjell i brytningen i de to øynene. Hvis det er snakk om meget store grader av brytningsfeil, vil en kontaktlinse ofte by på vesentlige fordeler fremfor den sterke brillen som ellers måtte brukes, bl.a. fordi linsen følger øyets naturlige bevegelser.

Det finnes noen sykdommer i hornhinnen hvor kontaktlinsen virker gunstig på selve sykdomsprosessen. Slike linser kalles også for bandasjelinser (terapeutiske kontaktlinser). Det brukes dessuten kontaktlinser med kunstig iris og pupill for å maskere øyne med skjemmende arrdannelser i hornhinnen eller defekter i iris.

Historikk

Ideen bak kontaktlinser ble lansert av Dr. Thomas Young 1798. De første kontaktlinser av glass ble benyttet på pasienter 1888, men det var først etter at man i 1938 begynte å lage kontaktlinser av plast (akrylglass) at de har fått større anvendelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg