infeksjon

Artikkelstart

En infeksjon er når mikroorganismer øker i antall og gjør skade på slimhinner og hud, og når mikroorganismer invaderer dypereliggende vev. Som regel vil immunsystemets celler strømme til, og det er i stor grad immunreaksjonen som står bak symptomene pasienten opplever og det histopatologiske bildet.

Faktaboks

Etymologi
av latin inficere, ‘besmitte’

Normalfloraen på huden og slimhinnene utgjør vanligvis ingen infeksjon, men når balansen ødelegges, kan det oppstå en infeksjon. Infeksjonen kan holde seg lokal og ikke bevege seg fra stedet den startet (for eksempel soppinfeksjon i munn/svelg), men den kan også bre seg til organer fjernt fra der hvor mikroorganismene vanligvis holder til.

Termene infeksjon og infeksjonssykdom blir i mange sammenhenger brukt synonymt.

Typer

Infeksjoner kan forårsakes av bakterier, virus, sopp og parasitter.

Når mikroorganismer som er en del av menneskets normalflora forårsaker infeksjon slik det er beskrevet ovenfor, snakker man om en endogen infeksjon. Infeksjoner som skyldes mikroorganismer som kommer utenfra og trenger inn i kroppen for eksempel gjennom huden, luftveiene eller mage-tarm-kanalen, kalles eksogene.

En klinisk infeksjon kan ha alvorlige eller milde symptomer. Infeksjonen kan ha en rask start med feber og andre sykdomssymptomer. Slike akutte infeksjoner kan ha et alvorlig og dramatisk forløp dersom ikke effektiv behandling innsettes. Andre infeksjoner utvikles over lengre tid (kronisk infeksjon), og det kan ta lang tid før alvorlige sykdomstegn preger pasienten.

Subklinisk infeksjon

Subklinisk infeksjon forløper uten at pasienten har symptomer eller funn, men ulike typer laboratorieundersøkelser kan avsløre at pasienten har eller har gjennomgått infeksjon. Det er for eksempel ofte tilfelle ved infeksjon med hepatittvirus.

Latent infeksjon

Latent infeksjon indikerer at mikrobene etter primærinfeksjonen er gått inn i en hviletilstand hvor de ikke lenger gir sykdom, men ulike stimuli kan reaktivere mikrobene og føre til sykdom. For eksempel går alle herpesvirus etter primærinfeksjon inn i en slik latenstilstand. Et annet eksempel er tuberkulosebakteriene, som kan ligge i kroppen i årevis uten å gi sykdom, men som kan gi sykdom når immunforsvaret svekkes blant annet på grunn av høy alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg