infeksjon

Infeksjon foreligger når mikroorganismer øker i antall og forårsaker skade på slimhinner og hud, og når mikroorganismer invaderer dypereliggende vev. Som regel vil immunapparatets celler strømme til, og i stor grad influere på det kliniske og histopatologiske bildet.

Faktaboks

Etymologi
av latin inficere, ‘besmitte’

Normalfloraen på hud og slimhinner utgjør vanligvis ingen infeksjon, men når balansen ødelegges, kan infeksjon bli resultatet, både lokalt (for eksempel soppinfeksjon i munn/svelg) og i organer fjernt fra der hvor mikrobene vanligvis holder til.

Begrepene infeksjon og infeksjonssykdom blir i mange sammenhenger brukt synonymt.

Typer

Infeksjoner kan forårsakes av bakterier, virus, sopp og parasitter.

Når mikroorganismer som er en del av menneskets normalflora forårsaker infeksjon slik det er beskrevet ovenfor, snakker man om en endogen infeksjon. Infeksjoner som skyldes mikroorganismer som kommer utenfra og trenger inn i kroppen for eksempel gjennom huden, luftveiene eller mage-tarm-kanalen, kalles eksogene. En klinisk infeksjon kan forløpe med alvorlige eller milde symptomer, og med definitive eller uklare sykdomstegn og kliniske funn. Infeksjonen kan ha en rask start med feber og andre sykdomssymptomer. Slike akutte infeksjoner kan ha et alvorlig og dramatisk forløp dersom ikke effektiv behandling innsettes. Andre infeksjoner utvikles over lengre tid (kronisk infeksjon), og det kan ta lang tid før alvorlige sykdomstegn preger pasienten.

Subklinisk infeksjon

Subklinisk infeksjon forløper uten at pasienten har symptomer og funn, men ulike typer laboratorieundersøkelser kan avsløre at pasienten har eller har gjennomgått infeksjon. Det er for eksempel ofte tilfelle ved infeksjon med hepatittvirus.

latent infeksjon

Latent infeksjon indikerer at mikrobene etter primærinfeksjonen er gått inn i en hviletilstand hvor de ikke lenger gir sykdom, men ulike stimuli kan reaktivere mikrobene og føre til sykdom. For eksempel går alle herpesvirus etter primærinfeksjon inn i en slik latenstilstand. Et annet eksempel er tuberkelosebakteriene, som kan ligge i kroppen i årevis uten å gi sykdom, men som kan gi sykdom når immunforsvaret svekkes blant annet på grunn av høy alder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg