øyekatarr

Øyekatarr er en betennelse i øyets bindehinne (conjunctiva). Akutt øyekatarr er en meget hyppig forekommende betennelse som oftest er forårsaket av virus, bakterier eller allergi.

Faktaboks

Uttale

øyekat'arr

Også kjent som
konjunktivitt, conjunctivitt

Symptomene

Symptomene består i ruskfølelse, tåreflod, svie og kløe i tillegg til at øyet blir rødt og slimhinnen hoven. Hvis betennelsen skyldes en bakterie, kan det være kraftig pussekresjon slik at øyelokkene er gjenklistret når pasienten våkner om morgenen. Ofte begynner øyekatarr i ett øye, men blir dobbelsidig etter få dager.

Øyekatarr kan være smittsomt, og man ser ofte at flere i samme familie, eller at mange barn i en barnehage, blir rammet samtidig.

Behandling

Tilstanden vil i de fleste tilfellene gå over av seg selv etter en tid, men på grunn av plagene og smittefaren er det vanlig å behandle øyekatarr som skyldes bakterie med antibiotika i form av øyedråper og eventuelt øyesalve. Hvis man får hyppige tilbakefall, kan årsaken være at tåreveiene er tette.

Allergisk øyekatarr

Allergisk øyekatarr, også kalt allergisk konjunktivitt, behandles med antihistaminer i form av øyedråper eller tabletter, eller med kromoglikat-øyedråper. Det er viktig at pasienten ikke klør seg i øynene, fordi det fører til en betydelig forverring.

Kronisk øyekatarr

Kronisk sees også hyppig, spesielt hos eldre mennesker med ømfintlige slimhinner. Symptomene er oftest rusk- og tørrhetsfølelse i øynene. Lindring kan i noen tilfeller oppnås med forskjellige tåreerstatningsvæsker, skylling med fysiologisk saltvann, sinkdråper eller periodevis med antibiotika som øyedråper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg