Øyekatarr
Øyekatarr som skyldes bakterieinfeksjon i begge øyne med tydelig puss pasientens venstre øye.
Øyekatarr
Av /Shutterstock.

Øyekatarr er en betennelse i øyets bindehinne (conjunctiva). Akutt øyekatarr er en meget hyppig forekommende betennelse som oftest er forårsaket av virus, bakterier eller allergi. Kronisk øyekatarr skyldes oftere forskjellige irritanter, sykdom i øyelokkene eller tørre øyne.

Faktaboks

Uttale

øyekat'arr

Også kjent som
konjunktivitt, conjunctivitt

Symptomene

Symptomene består i ruskfølelse, tåreflod, svie og kløe i tillegg til at øyet blir rødt samt at slimhinnen og eventuelt øyelokkene hovner opp. Hvis betennelsen skyldes en bakterie, kan det være kraftig pussekresjon slik at øyelokkene er gjenklistret når pasienten våkner om morgenen. Ofte begynner øyekatarr i det ene øyet, men blir dobbeltsidig etter få dager.

Øyekatarr kan være smittsomt, og man ser ofte at flere i samme familie, eller at mange barn i en barnehage, blir rammet samtidig.

Årsaker

Akutt øyekatarr er ofte ledd i en luftveisinfeksjon som for eksempel forkjølelse og er da forårsaket av virus, oftest adenovirus. De bakterielle øyekatarrene er vanligvis forårsaket av gule og hvite stafylokokker, streptokokker eller spesielt hos barn, hemofilusbakterier. Øyekatarr hos nyfødte kan også skyldes smitte av gonokokker eller chlamydia under fødselen. Den allergiske konjunktivitten skyldes regelmessige allergener som pollen, dyrehår, parfymer, kosmetikk eller øyedråper.

Behandling

Tilstanden vil i de fleste tilfellene gå over av seg selv etter en tid, men på grunn av plagene og smittefaren velger en ofte likevel å behandle øyekatarr som skyldes bakterier med antibiotika (for eksempel kloramfenikol, fusidinsyre eller azitromycin) i form av øyedråper og eventuelt øyesalve. Hvis man får hyppige tilbakefall, kan årsaken være at tåreveiene er tette. Det er sjelden aktuelt å behandle den virale øyekatarren.

Allergisk øyekatarr, også kalt allergisk konjunktivitt, behandles primært med øyedråper (antihistaminer, mastcellestabilisatorer og/eller hydrokortison) eventuelt også tabletter, spesielt hvis man samtidig har allergiske symptomer fra andre organer som nese og hals. Det er viktig at pasienten ikke klør seg i øynene da det fører til en betydelig forverring.

Kronisk øyekatarr

Kronisk øyekatarr sees også hyppig, spesielt hos eldre mennesker med ømfintlige slimhinner. Symptomene er oftest rusk- og sårhetsfølelse i øynene. Tørrhetsfølelse og tåreflod kan forekomme om hverandre. Årsakene kan være mange, for eksempel kjemiske irritanter, øyelokksbetennelse, entropion, ektropion eller tørre øyne. Behandlingen må rette seg etter årsaken i det enkelte tilfelle, men de fleste vil ha glede av regelmessig drypping med tåreerstatningsvæske eventuelt kombinert med antibiotiske øyedråper/tabletter og hydrokortison øyedråper i korte perioder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg