Glassøye

Den vanligste øyeprotesen er skallprotese. Øyeprotese kalles ofte også glassøye.

Glassøye
Av /Shutterstock.

Øyeprotese, populært kalt glassøye, er en kosmetisk protese som erstatter et øye som er fjernet på grunn av en skade eller sykdom, eller som legges utenpå et skrumpet, blindt øye. I sistnevnte tilfelle kaller man protesen en skallprotese. Begge typer proteser er laget av enten akryl eller glass. Protesen plasseres i førstnevnte tilfelle fortil i øyehulen, som overalt er kledd av bindehinnen (conjunctiva).

Vanligvis kan øyeprotesen tilpasses to til tre uker etter at øyet er fjernet. Det er viktig at det ikke går for lang tid, ettersom det da kan oppstå en viss skrumping av øyehulen slik at det blir vanskeligere å tilpasse protesen. De fleste øyeavdelinger ved norske sykehus har imidlertid et lager av øyeproteser, slik at man hurtig kan få en midlertidig protese som passer brukbart i farge og størrelse. Senere får man så en individuelt tilpasset protese laget av spesielt utdannede protesemakere.

En øyeprotese krever et visst stell med regelmessig rensing av protesen og øyehulen. Glassproteser må skiftes med ett til to års mellomrom, mens en akrylprotese kan vare i fem til ti år hvis den poleres regelmessig av en protesemaker.

Det finnes også større ansiktsproteser i silikon som brukes der både øyet og øyelokkene er fjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg