Kneprotese
Kneprotese.
Kneprotese
Lisens: CC BY SA 3.0

Protese er en kunstig erstatning av en kroppsdel.

Faktaboks

Etymologi
av gresk, egentlig ‘det å plassere noe foran’

Tradisjonelt oppfattes protese som erstatning for ben eller arm, men det finnes en lang rekke forskjellige proteser. Tannproteser er ganske vanlige for eksempel. Andre eksempler på proteser er hjerteklaffproteser som erstatter defekte hjerteklaffer som fører til lekasjone i hjertet (og dermed hjertesvikt). Brystprotese er erstatning for et bryst som kan være fjernet på grunn av brystkreft. En brystprotese kan være innoperert (se silikonprotese) eller være løs. Glassøye er protese for tapt øye.

Indre proteser er erstatning for innvendige kroppsdeler, for eksempel et ledd eller deler av et ledd. Det finnes kunstige erstatninger for nesten alle ledd i kroppen. De vanligste leddprotesene er hofte- og kneproteser. Det opereres rundt 10.000 hofteproteser og 7000 kneproteser i Norge hvert år (2018).

Ulike typer

Hofteprotese
Eksempel på ledderstattende protese i hofteleddet. Både hofeskålen (acetabulum) og hoftekula er erstattet. Det er derfor en totalprotese.
Hofteprotese
Lisens: CC BY SA 3.0

Proteser for tapt hånd og arm kan lages som funksjonelle proteser eller pynteproteser. De funksjonelle protesene kan åpne og lukke seg ved hjelp av remmer rundt skuldermusklene. Det finnes også elektroniske proteser hvor små elektromotorer får hånden til å åpne og lukke seg. Elektromotorene aktiveres av elektriske signaler fra fungerende muskler.

Ved amputasjon nedenfor kneet kan man anvende protese med stumphylse og lårmansjett, eller en såkalt PTB-protese (patella tendon bearing). Dette er en meget lett protese med stumphylse og rem over kneet. Ved amputasjon på låret kan protesen festes ved hjelp av vakuum i stumphylsen eller ved belte over hoftene. Det kan også skrus fast med en bolt gjennom huden til lårbenet.

Materiale

Protese i skulderleddet
Skulderprotese
Protese i skulderleddet
Lisens: CC BY SA 3.0

Protesene er laget av plast, metall eller keramikk. En forutsetning er at materialet som protesen er laget av, tåles av kroppen og ikke virker kreftfremkallende. Hofte- og kneleddsprotese er laget av et plaststoff (polyetylen) og metall. Noen hofteproteser har komponenter laget av keramikk. Protesen festes som regel til benet ved hjelp av beinsement eller mekanisk ved hjelp av kileprinsipp eller ved hjelp av beninnvekst mot en porøs overflate av protesen.

I odontologien er det utviklet et eget spesialfelt for proteseteknikk, se protetikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg