CAGE er et mye brukt spørreskjema om alkoholbruk. Bokstavene refererer til den første bokstaven i det engelske nøkkelordet i hvert av de fire spørsmålene. De fire spørsmålene er:

  1. Har du noen gang tenkt på at du burde drikke mindre?
  2. Har andre irritert deg ved å kritisere drikkingen din?
  3. Har du noen gang følt deg ille til mote eller hatt skyldfølelse for at du drikker?
  4. Har du noen gang tatt en drink som en morgenoppkvikker?

CAGE-undersøkelsen er utformet for å identifisere tegn på alkoholavhengighet eller alkoholmisbruk. Hvis en person svarer "ja" på to eller flere av disse spørsmålene, kan det indikere et potensielt alkoholproblem.

CAGE-testen ble utviklet i USA på 70 tallet som et screeningsverktøy. Testen er tar kort tid å administrere og er mye brukt i allmennpraksis. Et positiv CAGE resultat gir ikke en endelig diagnose, men gir grunnlag til å søke videre evaluering og råd fra en kvalifisert helsepersonell eller en spesialist innen avhengighet eller rusmiddelmisbruk.

CAGE-testen er ikke begrenset til alkohol, og den kan også brukes som en indikator for mulig misbruk av andre rusmidler. Imidlertid er det viktig å merke seg at CAGE primært er utviklet for å identifisere alkoholproblemer, og det er andre verktøy og skalaer som kan være mer hensiktsmessige for å evaluere misbruk av spesifikke rusmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg