Diakonissehuset i Oslo, ble grunnlagt 1868 etter initiativ av Christiania Indremission; 1888 ble det flyttet til Lovisenberg. Den første diakonisse i Norge var Cathinka Guldberg. Hun var Diakonissehusets forstander og ledende kraft de første 50 år og er regnet som grunnlegger av landets sykepleierutdanning.

Tidligere ble diakonissene anvist arbeidsoppgaver av Diakonissehuset (missiv, sendelse), men fra 1947 søker de selv sine stillinger.

Organisasjon og virksomhet

Fra 1988 dannet Søstersamfunnet et Diakonifellesskap som er et fellesskap av og for mennesker som står i diakonal tjeneste. I 1994 ble Diakonissehusets sykepleierhøgskole og Betanien sykepleierhøgskole slått sammen til Høgskolen for Diakoni og Sykepleie (HDS). Høgskolen har nå navnet Lovisenberg Diakonale Høgskole.

I 1993 fusjonerte Menighetssøsterhjemmets sykehus og Lovisenbergs sykehus til Lovisenberg Diakonale Sykehus AS.

Diakonissehusets virksomhet omfatter også eldreomsorg med alders- og sykehjem. Et oblatbakeri grunnlagt i 1888 med produksjon av oblater til nattverdsfeiring dekker behovet i Norge (ca. 1,5 mill. oblater per år). Det er en egen kirke på området, innviet 1912, og et historisk sykepleiemuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg