Førde sentralsjukehus

Artikkelstart

Førde sentralsjukehus er et sentralsjukehus på Vie i Førde for innbyggerne i Sogn og Fjordane. Sykehuset er fra 2002 en del av helseforetaket Helse Førde, som eies av det regionale helseforetaket Helse Vest, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Rogaland og Vestland fylke.

Sykehuset har lokal- og sentralsjukehusfunksjoner, og har ansvaret for behandling av somatiske og psykiske lidelser. Som tilbyder av spesialisthelsetjenester har helseforetaket, i tillegg til pasientbehandling, også virksomhet innen opplæring av pasienter og pårørende, samt forskning og utdanning av helsepersonell.

Historikk

Sykehuset stod ferdig i 1979 og har siden vært gjenstand for flere utbyggelser og moderniseringer. Blant annet stod psykiatribygget ferdig i 1990, før Florø sjukehus fem år senere, i 1995, ble en del av Førde sentralsjukehus.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket ble Helse Førde HF etablert ved sammenslåing av tidligere helseforetak og sykehus i Sogn og Fjordane fylkeskommune, herunder Førde sentralsjukehus.

I 2019 startet et større byggeprosjekt på Førde sentralsjukehus, og et nytt bygg for psykisk helsevern stod ferdig to år senere, i 2021. Det samme året startet utbyggingen av det nye somatiske sykehuset, et prosjekt som er planlagt å være ferdig i 2024. Sykehuset skal under hele prosjektet være i full drift.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg