Sykehus, medisinsk institusjon som er godkjent for innleggelse, undersøkelse og behandling av pasienter som trenger spesialisert helsetjeneste. Til sykehusene hører sengeavdelinger, poliklinikker og laboratorier. Sykehusdriften er bl.a. regulert gjennom spesialisthelsetjenesteloven, helsepersonelloven og helseforetaksloven. De fleste sykehus i Norge, både somatiske og psykiatriske, er siden 2002 eiet og drevet av et av landets helseforetak. Fra ca 1970 og fram til statens overtakelse i 2002 ble de fleste sykehusene i Norge eiet og drevet av fylkeskommunene.

Sykehuseier står relativt fritt når det gjelder den indre organiseringen av sykehuset, for eksempel hvordan inndelingen skal være når det gjelder klinikker, avdelinger, sykeposter og poliklinikker. Sykehuseier har også stor frihet når det gjelder ledelsesstruktur. Lovgivningen fastslår at det skal være en ansvarlig leder på hvert nivå, men det stilles ikke eksplisitte faglige krav til denne.

Sikkerhet og kvalitet i henhold til lovgivningen skal ivaretas gjennom et internkontrollsystem.

Se også lokalsykehus, psykiatrisk sykehus, regionsykehus, regionalt helseforetak, sentralsykehus, småsykehus, feltsykehus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.