Gilulas linjer er tre imaginære, bueformede linjer som brukes til å vurdere stillingen av håndrotsbeina på frontprojeksjonen av håndleddsrøntgenbilder. Avbrudd i en eller flere av linjene kan tyde på feilstilling som følge av fraktur eller ligamentskade.

Første linje følger den proksimale, konvekse konturen av båtbenet (os scaphoideum), månebenet (os lunatum) og pyramidebenet (os triquetrum).

Andre linje følger den distale, konkave konturen av båtbenet, månebenet og pyramidebenet.

Tredje linje følger den proksimale kurvaturen av hodebenet (os capitatum) og hakebenet (os hamatum).

Normalt skal linjene kunne følges som jevne buer uten avbrudd eller trinndannelser. Ujevnheter eller brudd på linjene kan tyde på fraktur eller ligamentruptur som medfører feilstilling av involverte håndrotsknokler.

Det finnes to normalvarianter som gir naturlig avbrudd i enten første eller andre Gilulas linje, herunder såkalt lunatum type II-morfologi. For øvrig er avbrudd i Gilulas linjer på et adekvat frontbilde vanligvis assosiert med skjelettskade eller ligamentskade i håndroten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg