HTLV, humant T-celle-leukemi virus, er en type retrovirus som i noen tilfeller er assosiert med leukemi. HTLV hører til i samme gruppe som hiv, nemlig i retrovirusfamilien, og inndeles i HTLV-1 og HTLV-2.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for humant T-celle-leukemivirus
Også kjent som
HTL-virus

HTLV-1 er utbredt i store deler av verden, men forekomsten er lav i Nord-Europa. Viruset er først og fremst assosiert med T-celle-leukemi hos voksne. Sammenhengen mellom HTLV-1 og T-celle-leukemi er særlig påvist i Japan, hvor denne alvorlige leukemiformen er relativt vanlig. Viruset er også assosiert med spesielle lymfomer og med sjeldne sykdommer som rammer musklene og nervesystemet.

Mens det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom HTLV-1-infeksjon og T-celle-leukemi, er assosiasjonen mellom HTLV-2 og leukemi svært usikker.

HTLV-1 og HTLV-2 overføres seksuelt, ved bruk av viruskontaminerte sprøyter og fra mor til barn ved fødselen. Overføringsmåtene er således de samme som for humant immunsviktvirus (hiv). Hiv ble isolert i 1982 og fikk da først navnet HTLV-3. Både hiv og HTLV hører til retrovirusfamilien, men til to ulike underfamilier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg