Retrovirus er en gruppe virus i familien Retroviridae. De er RNA-virus og skiller seg fra andre virus ved at viruspartiklene foruten RNA inneholder enzymet revers transkriptase («baklengs omskrivningsenzym»). Familien består av tre underfamilier. De viktigste og mest kjente retrovirus i humanmedisinen er humant immunsviktvirus (hiv), som tilhører subfamilien lentivirus, og humant T-celle-leukemivirus (HTLV), som tilhører underfamilien oncovirus.

Faktaboks

Uttale
rˈetrovirus
Etymologi
av retro- og virus, «baklengsvirus»

Formeringsmåte

Når et retrovirus angriper en mottagelig celle, kommer virusets RNA sammen med transkriptasen inn i cellens cytoplasma, og transkriptasen setter straks i gang med syntese av DNA, som er komplementær (speilbilde) til virusets RNA. Det nydannede virus-DNA kommer så inn i cellekjernen, og leder den videre syntesen av nye virusbestanddeler.

I vanlige celler er det «normale» at syntesene starter fra DNA, som syntetiserer RNA, som (sterkt forenklet) i sin tur syntetiserer protein. Hos retrovirus går den første delen av syntesen fra RNA til DNA, det vil si den «bakvendte veien», derav navnet. Retrovirus er derfor av betydelig biologisk interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg