retrovirus

Retrovirus, familie Retroviridae, RNA-virus; skiller seg fra andre virus ved at viruspartiklene foruten RNA inneholder molekyler av enzymet revers transkriptase («baklengs omskrivningsenzym»).

Faktaboks

Uttale
rˈetrovirus
Etymologi
av retro- og virus, «baklengsvirus»

Når et retrovirus angriper en mottagelig celle, kommer virusets RNA sammen med transkriptasen inn i cellens cytoplasma, og transkriptasen setter straks i gang med syntese av DNA, som er komplementær (speilbilde) til virusets RNA. Denne virus-DNA kommer så inn i cellekjernen, hvor den leder den videre syntesen av nye virusbestanddeler. I vanlige celler er det «normale» at syntesene starter fra DNA, den «overordnede instans», som syntetiserer RNA, som (sterkt forenklet) i sin tur syntetiserer protein. Hos retrovirus går den første delen av syntesen fra RNA til DNA, dvs. den «bakvendte veien», derav navnet. Retrovirus er derfor av betydelig biologisk interesse.

Familien består av tre underfamilier. De viktigste og mest kjente retrovirus i humanmedisinen er humant immunsviktvirus (hiv), som tilhører subfamilien lentivirus, og humant T-celle-leukemivirus (HTLV), som tilhører subfamilien oncovirus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg