ITT, begrep som brukes i forskning for å angi hvor mange pasienter (personer) man inkluderte i en undersøkelse med tanke på å vurdere effekten av en behandling. ITT skilles fra begrepene «per protocol» (som planlagt i studien) eller «completers» (fullførere av studien), som angir hvor mange som gjennomførte undersøkelsen som planlagt. Differensen mellom ITT og completers utgjør frafallet underveis i en studie.

Det er vanlig at tilstanden som pasienter (personer) hadde på tidspunkt for avbrytelse av undersøkelsen, regnes som sluttresultatet for disse (gjerne kalt last observation carried forward - LOCF). Effekten av en behandling vurdert ut fra ITT vil alltid være dårligere enn effektvurderinger basert på per protocol (completers), da personer som avbryter en studie, ofte ikke har hatt effekt eller trekker seg før effekt er oppnådd, for eksempel pga. bivirkninger.

ITT utsier således hva man kan oppnå når man tar med i resultatberegningen implikasjonene av at en del pasienter faller fra underveis, mens completers utsier noe om hva man kan oppnå hvis pasienter klarer å følge behandlingen fullt ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.