ITT

ITT er forkortelse for engelsk intention to treat (intensjon om å behandle) og er et begrep som brukes i forskning for å angi hvor mange pasienter (personer) som er inkludert i en undersøkelse med tanke på å vurdere effekten av en behandling. ITT skilles fra begrepene «per protocol» (som planlagt i studien) eller «completers» (fullførere av studien), som angir hvor mange som gjennomførte undersøkelsen som planlagt. Differensen mellom ITT og completers utgjør frafallet underveis i en studie.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk intention to treat

Det er vanlig at tilstanden som pasienter (personer) hadde på tidspunkt for avbrytelse av undersøkelsen, regnes som sluttresultatet for disse (gjerne kalt last observation carried forward – LOCF). Effekten av en behandling vurdert ut fra ITT vil alltid være dårligere enn effektvurderinger basert på per protocol (completers), da personer som avbryter en studie, ofte ikke har hatt effekt eller trekker seg før effekt er oppnådd, for eksempel på grunn av bivirkninger.

ITT utsier således hva man kan oppnå når man tar med i resultatberegningen implikasjonene av at en del pasienter faller fra underveis, mens completers utsier noe om hva man kan oppnå hvis pasienter klarer å følge behandlingen fullt ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg