ITT er et prinsipp som brukes ved analyser av randomiserte kliniske forsøk for å bevare validiteten av studien når studiedeltagerne ikke følger behandlingsalternativet de fikk tilordnet gjennom randomisering.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk intention to treat

Randomiserte forsøk har som regel en utfordring med at pasienter av ulike årsaker ikke følger behandlingsopplegget gitt av studieprotokollen, krever eller mottar annen behandling enn det som ble tilordnet dem gjennom randomiseringsprosessen eller trekker seg fra studien. Ved ITT analyseres resultater fra deltagerne basert på behandlingsgruppen de ble tilordnet gjennom randomiseringen selv om behandlingen kan ha blitt endret underveis i studien.

ITT-analyser bevarer randomiseringsprinsippet i analysene og sørger for at gruppene som skal sammenlignes er sammenlignbare på gruppenivå (fordeling av pasienter med ulike egenskaper utjevnes mellom gruppene).

ITT-analyser fører som regel til konservative estimat på eventuelle forskjeller mellom behandlingene som sammenlignes i studien. ITT tenderer derfor til å gi resultat som tyder på litt mindre effekt av behandlingen som testes enn en analyse som tar hensyn til faktisk behandling. Fordelen med ITT er at en kan stole på resultatet fordi det bevarer randomiseringsprinsippet som gir en valid sammenligning av behandlingsgrupper.

ITT-analyser skilles fra begrepet «per protocol»-analyser (som planlagt i studien) der analysene begrenses til forsøkspersoner som i all hovedsak følger studieprotokollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg