Alliansefase er en betegnelse i klinisk psykologi og psykiatri for den første fasen i en behandling, hvor behandleren (terapeuten) forsøker å skape et brukbart tillits- og åpenhetsforhold mellom pasient og behandler.

Faktaboks

Uttale
alliˈansefase

Mange personer med psykiske lidelser kan ha negative erfaringer med å stole på andre. Andre kan ha følt seg avvist, sviktet eller moralsk fordømt når de har tatt opp sine psykiske vanskeligheter og smerter. Psykologisk og psykiatrisk behandling innebærer ofte at behandleren og pasienten i fellesskap må nærme seg følelsesmessig «betente» områder, som for eksempel væremåter, tankemønstre og forholdet til andre, og sammen se på dem i nytt perspektiv. Dette forutsetter til en viss grad at pasient og behandler kan kommunisere «på samme språk». En forutsetning er da en viss grad av gjensidig respekt, tillit, ærlighet og et ønske om å fremme endring og vekst gjennom samarbeid. Alliansefasen er derfor avgjørende for all vellykket behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg