Antiemetika er en fellesbetegnelse på legemidler som brukes mot kvalme og brekninger. Noen legemidler er utviklet direkte med hensyn på å forebygge kvalme, mens andre brukes ved forskjellige tilstander hvor de i tillegg har vist seg effektive mot kvalme.

De viktigste er antihistaminer, antikolinergika, metoklopramid, enkelte antipsykotika (for eksempel proklorperazin), serotonin (5-HT3)-reseptorantagonister, og nevrokinin-1-(NK1)-reseptorantagonister.

Hvilket legemiddel som egner seg i en gitt situasjon, avhenger av årsaken til kvalmen/brekningene. Midlene virker som regel best når de gis forebyggende. Ved reisesyke/bevegelsessyke brukes ofte antihistaminer og skopolamin (antikolinergikum). Metoklopramid brukes ofte mot kvalme og oppkast i forbindelse med migrene og behandling med morfin og andre opiater. Antipsykotika brukes av og til i forbindelse med anestesi og operative inngrep, mens 5-HT3-reseptorantagonister og NK1-reseptorantagonister brukes særlig ved behandling med cellegift (cytostatikabehandling).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.