antiemetika

Antiemetika er en fellesbetegnelse på legemidler som brukes mot kvalme og brekninger. Noen legemidler er utviklet direkte med hensyn på å forebygge kvalme, mens andre brukes ved forskjellige tilstander hvor de i tillegg har vist seg effektive mot kvalme.

Faktaboks

Uttale
antiemˈetika
Også kjent som

antiemetikum, kvalmestillende middel

Aktuelle legemidler

Figuren viser hvordan legemidler som motvirker kvalme påvirker nervesystemet.
Antiemetika oversikt av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Gjengitt med tillatelse

De viktigste er antihistaminer, antikolinergika, metoklopramid, enkelte antipsykotika (for eksempel proklorperazin), serotonin (5-HT3)-reseptorantagonister, og nevrokinin-1-(NK1)-reseptorantagonister.

Valg av legemiddel

Hvilket legemiddel som egner seg i en gitt situasjon, avhenger av årsaken til kvalmen/brekningene. Midlene virker som regel best når de gis forebyggende. Ved reisesyke/bevegelsessyke brukes ofte antihistaminer og skopolamin (antikolinergikum). Metoklopramid brukes ofte mot kvalme og oppkast i forbindelse med migrene og behandling med morfin og andre opiater. Antipsykotika brukes av og til i forbindelse med anestesi og operative inngrep, mens 5-HT3-reseptorantagonister og NK1-reseptorantagonister brukes særlig ved behandling med cellegift (cytostatikabehandling).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg