Antiemetika er en fellesbetegnelse på legemidler som brukes mot kvalme og brekninger. Noen legemidler er utviklet direkte med hensyn på å forebygge kvalme, mens andre brukes ved forskjellige tilstander hvor de i tillegg har vist seg effektive mot kvalme.

De viktigste er antihistaminer, antikolinergika, metoklopramid, enkelte antipsykotika (for eksempel proklorperazin), serotonin (5-HT3)-reseptorantagonister, og nevrokinin-1-(NK1)-reseptorantagonister.

Hvilket legemiddel som egner seg i en gitt situasjon, avhenger av årsaken til kvalmen/brekningene. Midlene virker som regel best når de gis forebyggende. Ved reisesyke/bevegelsessyke brukes ofte antihistaminer og skopolamin (antikolinergikum). Metoklopramid brukes ofte mot kvalme og oppkast i forbindelse med migrene og behandling med morfin og andre opiater. Antipsykotika brukes av og til i forbindelse med anestesi og operative inngrep, mens 5-HT3-reseptorantagonister og NK1-reseptorantagonister brukes særlig ved behandling med cellegift (cytostatikabehandling).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.