Kvalmestillende midler er en fellesbetegnelse på legemidler som brukes mot kvalme og brekninger. Noen legemidler er utviklet direkte med hensyn på å forebygge kvalme, mens andre brukes ved forskjellige tilstander hvor de i tillegg har vist seg effektive mot kvalme.

Faktaboks

Også kjent som

antiemetika

Aktuelle legemidler

Antiemetika oversikt
Figuren viser hvordan legemidler som motvirker kvalme påvirker nervesystemet.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

De viktigste kvalmestillende midlene er:

Valg av legemiddel

Hvilket legemiddel som egner seg i en gitt situasjon, avhenger av årsaken til kvalmen/brekningene. Midlene virker som regel best når de gis forebyggende. Ved reisesyke/bevegelsessyke brukes ofte antihistaminer og skopolamin (antikolinergikum).

Metoklopramid brukes ofte mot kvalme og oppkast i forbindelse med migrene og behandling med morfin og andre opiater.

Antipsykotika brukes av og til i forbindelse med anestesi og operative inngrep, mens 5-HT3-reseptorantagonister og NK1-reseptorantagonister brukes særlig ved behandling med cellegift.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg