arsen

Artikkelstart

Arsen er et grunnstoff som ligner på fosfor og er meget giftig. Det inngår som forurensning (arsenider) i en rekke metaller. Arsen er selv ikke et metall, men leder allikevel elektrisk strøm og brukes i elektronikkindustrien. Ved sterk oppheting brenner det og avgir en hvitløklignende lukt. Salter av arsensyren (arsenater) finnes utbredt i naturen, men i lave konsentrasjoner. Arsenforbindelser blir brukt i insektbekjempelse og som treimpregnering mot muggsopp. Bly- og kaliumarsenater har vært brukt i forbindelse med dyrking av vindruer og på tobakksplanter. Merk at i engelsktalende land er navnet på arsen arsenic.

Faktaboks

Uttale
arsˈen

Arsenforbindelser

Best kjent er arsenikk, har vært brukt som rottegift, men er for farlig for mennesker og dyr til at det kan tillates brukt. Arsenforbindelser kan føre til både akutte og kroniske forgiftninger, mest kjent er arsenikkforgiftning. Akutt og kronisk forgiftning kan opptre ved innånding av damper eller inntak av arsensalter. Langsom forgiftning kan blant annet føre til hudforandringer, leverskade og kreft i hud og lunger. Ved daglig inntak av arsenikk i små doser over lengre tid øker toleransen betydelig.

Arsen finnes som organiske forbindelser blant annet i fisk og skalldyr og skilles lett ut i urinen etter inntak, men disse forbindelsene er ikke giftige slik som arsenikk og de uorganiske saltene av arsensyren (arsenider). Flere fargestoffer, nå spesielt brukt av kunstmalere, inneholder arsenforbindelser. Arsenforbindelser har tradisjonelt vært brukt ved giftmord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Gunn Øines

Lest om arsen. Det står at organiske arsenforbindelser i fisk og skalldyr skilles lett ut i urinen. Hva med arsen i ris? Det anbefales å ikke gi riskaker til små barn og det er også sagt at for å minske arsen i ris kan en skylle risen og koke den i overskudd av vann. Er dette overflødig? Og jeg minnes også å ha lest at arsen er lista opp som kreftfremkallende stoff i tobakk?

svarte Barbro Johanne Spillum

Det er innholdet av uorganiske arsenforbindelser som er årsaken til at det er laget grenseverdier for inntak av enkelte matvarer til små barn, inkludert ris og eks. riskaker. Inntak av organiske arsenforbindelser er et mye mindre problem. Som du nevner, kan man bidra til å redusere arsenmengden i ris ved å skylle risen før koking. Mattilsynet har lagt ut informasjon om anbefalingene på Matportalen (https://www.matportalen.no/uonskedestoffer_i_mat/tema/miljogifter/arsen) og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert inntak av uorganisk arsen i norsk kosthold (https://vkm.no/risikovurderinger/allavurderinger/vurderingavuorganiskarseninorskkosthold.4.773639b215c8657f2a497396.html).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg