Arsen er et grunnstoff som ligner på fosfor og er meget giftig. Det inngår som forurensning (arsenider) i en rekke metaller. Arsen er selv ikke et metall, men leder allikevel elektrisk strøm og brukes i elektronikkindustrien. Ved sterk oppheting brenner det og avgir en hvitløklignende lukt. Salter av arsensyren (arsenater) finnes utbredt i naturen, men i lave konsentrasjoner. Arsenforbindelser blir brukt i insektbekjempelse og som treimpregnering mot muggsopp. Bly- og kaliumarsenater har vært brukt i forbindelse med dyrking av vindruer og på tobakksplanter. Merk at i engelsktalende land er navnet på arsen arsenic.

Best kjent er arsenikk, har vært brukt som rottegift, men er for farlig for mennesker og dyr til at det kan tillates brukt. Arsenforbindelser kan føre til både akutte og kroniske forgiftninger, mest kjent er arsenikkforgiftning. Akutt og kronisk forgiftning kan opptre ved innånding av damper eller inntak av arsensalter. Langsom forgiftning kan blant annet føre til hudforandringer, leverskade og kreft i hud og lunger. Ved daglig inntak av arsenikk i små doser over lengre tid øker toleransen betydelig.

Arsen finnes som organiske forbindelser blant annet i fisk og skalldyr og skilles lett ut i urinen etter inntak, men disse forbindelsene er ikke giftige slik som arsenikk og de uorganiske saltene av arsensyren (arsenider). Flere fargestoffer, nå spesielt brukt av kunstmalere, inneholder arsenforbindelser. Arsenforbindelser har tradisjonelt vært brukt ved giftmord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.