Arsenikk er et oksid av arsen. Arsenikk er et hvitt pulver som er meget giftig, især når det spises, og kan i tillegg fremkalle kreft etter lang tids eksponering. Det brukes blant annet i treimpregnering, preparering av utstoppede dyr og i glassproduksjon, og inngår i produksjon av enkelte fargestoffer. Arsenikk som er kommet inn i kroppen, kan skilles ut gjennom nyrene, fordøyelsesapparatet og i hud. Arsenikk samles opp i lever, nyrer, benvev, hud og hår. Ved langvarig tilførsel kan kroppen vennes til relativt store doser arsenikk, mens høyere enkeltdoser fører til forgiftningssymptomer.

Arsenikkforgiftning, kjennetegnes av magesmerter, oppkast og diaré; svelgevansker, omtåkethet og kramper kan også opptre (akutt forgiftning). Forgiftningen opptrer vanligvis etter inntak av arsenikk gjennom munnen. Det er nå svært sjelden i Norge, da salg av arsenikk er underlagt strenge restriksjoner.

Kronisk forgiftning av mindre doser gjennom lengre tid medfører symptomer som utvidede blodårer på øyet, slimhinnebetennelse i nese, svelg og strupe, fortykkelse av huden og med tiden økt risiko for hudkreft. Det kan også opptre blodmangel (anemi), skade av lever med gulfarging og sykelig oppsvulming av huden, samt skade av nerver særlig til føtter og fingrer (polynevropati). Yrkesmessig forekommer forgiftning nå sjelden, men de som preparerer og stopper ut dyr (taksidermister) er utsatt.

Anbefalt motgift ved arsenikkforgiftninger er DMSA (dimerkaptoravsyre).

Arsenikk forekommer naturlig i bergarter og sedimenter som mineralet arsenolitt (kubisk As2O3) og claudetitt (monoklin). Andre arsenmineraler, som arsenopyritt, kan ved forvitring og oksidasjon danne arsenikk. Denne meget giftige forbindelsen kan derfor finnes løst i grunnvannet. Også forurensning fra blant annet gruver og industri kan føre til forekomster av arsenikk i grunnvannet.

På grunn av helsefaren ved kronisk eksponering for arsenikk, som blant annet omfatter økt hyppighet av hud- og blærekreft, finnes det grenseverdier for konsentrasjonen av arsenikk i grunnvann som brukes til konsum. Fra flere land er det rapportert om høye arsenikk-konsentrasjoner i grunnvannet, og i Bangladesh og India er arsenikk blitt et betydelig helseproblem. Paradoksalt nok har dette skjedd etter at befolkningen for å beskytte seg mot helsefaren ved å bruke overflatevann, i stor grad har gått over til å benytte brønnvann i husholdningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.