aneurisme
Et aneurisme er et slags pulsårebrokk. Et svakt parti i arterieveggen gir etter for blodet som trykker på, og danner en utbuktning. Denne kan briste og føre til en livstruende blødning
Av /Store medisinske leksikon ※.

Arterieruptur er brist av arterievegg. Dette kan skyldes skade, vold eller utposning på en arterie (aneurisme) som sprekker spontant.

Faktaboks

Uttale
artˈerieruptur

Konsekvensene av arterieruptur er avhengig av hvor i kroppen det skjer. Skade i en liten arterie kan gi en blodansamling, men har ellers sjelden stor konsekvens. Brist i en arterievegg i et blodkar i hjernen eller i hovedpulsåren i buken er potensielt dødelig. Blodansamling der bristen skjer kan gi trykkskade på vevet lokalt.

Manglende blodtilførsel til et område perifert for skaden kan gi betydelig skade avhengig av hvor i kroppen det er. Brist i en stor arterie kan medføre blødning av så stort volum at blodtapet blir livstruende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg